Argos: “Ziekenhuis betaalde zwijggeld na dood patient”

De positie van de directie van Tergooiziekenhuizen in Hilversum en Blaricum is onder zeer zware druk komen te staan door de zogeheten vaststellingsovereenkomst die is gesloten met de moeder van een overleden patient.  SP woordvoerder Henk van Gerven zei zaterdag in het NPO 1-radioprogramma Argos, dat de overeenkomst in haar bezit heeft en twee weken geleden de kwestie al aankaartte, dat dit een vorm van “zwijggeld betalen” is.

 

 

Komende donderdag zal de Socialistische Partij de zaak aan de orde stellen in een debat over de IGZ. De SP roept minister Schippers  van Volksgezondheid op hier werk van te maken en met name het contract tussen ziekenhuis en de  moeder van de patient ter beschikking te stellen.

Onethisch
Volgens de overeenkomst, die in handen is van Argos, moeten de nabestaanden aanklachten intrekken en er niet met derden over praten. Het radioprogramma wordt daarbij nadrukkelijk ook genoemd. Dat is onethisch, meent van Gerven. Het ziekenhuis houdt in een schriftelijke verklaring vol dat deze zogeheten “vaststellingsovereenkomst” in gezamenlijk overleg is getekend.

Volgens van Gerven, arts en kamerlid, komt zwijggeld in de gezondheidszorg soms voor. “Maar vaak blijft het onder de radar zitten”. Verder oordeelt de Inspectie van de Gezondheidszorg dat Tergooi ten onrechte de dood van de 21-jarige Rogier niet als calamiteit heeft gemeld, gezien zijn  leeftijd en de ziekteverschijnselen.

Reactie ziekenhuis
In een later die middag verspreidde verklaring via de sociale media zegt ziekenhuis Tergooi zich niet te herkennen in het geschetste beeld over zwijggeld. De afspraken over een tegemoetkoming zouden met wederzijds goedvinden zijn gemaakt. Wel wordt betreurd dat de zorg is tekortgeschoten.

Bron: NPO/VPRO/RTi Hilversum

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*