15 jaar geleden: de start van ‘urinezender’ Yorin

Het kanaal startte in september 1995 als ‘Veronica’. Toen Veronica in 2000 besloot zijn aandelen in de HMG (nu RTL Nederland) te verkopen, werd afgesproken dat de HMG de naam Veronica nog ruim een jaar lang mocht gebruiken op radio en tv.

Op 2 april 2001 startte de commerciële tv-zender Yorin. De naam was een noodgreep, aangezien een jaar eerder Veronica haar aandelen in de HMG (het huidige RTL Nederland) had verkocht en er was afgesproken dat de naam ‘Veronica’ ruim een jaar lang niet gebruikt mocht worden. In eerste instantie werd besloten de naam ‘ME’ te gebruiken. Dit stuitte echter op juridische problemen met kledingketen WE, waar het merk te veel op leek. Het werd daarom ‘Yorin’ (afgeleid van “You’re In The Movement”).

In het buitenland werd vaak lacherig gedaan over de naam van de zender, aangezien veel Engelstaligen in deze merknaam ‘urine’ hoorden.

Yorin was de laatste Nederlandse televisiezender met een omroeper die programma’s aankondigde. Op 30 maart 2003 werd ook bij Yorin de omroeper afgeschaft.

Op 12 augustus 2005 staakte moederbedrijf RTL Nederland de Yorin-uitzendingen en werd het vervangen voor RTL 7. Ook de gelijknamige radiozender werd een jaar later omgedoopt tot Caz!.

Kijk voor nog meer verdwenen radio en tv-zenders op VerdwenenMerken.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*