NOS-aandacht voor Oekraïne-referendum

De NOS besteedt in twee avonden op prime time aandacht aan het referendum over het verdrag tussen Oekraïne en de EU. Op 5 april op NPO 2 tussen 20.30 en 21.25 uur en op 6 april, de dag van de verkiezingen, op NPO 1.

Aan de vooravond van het referendum lichten voor- en tegenstanders hun standpunten toe in de informatieve uitzending Nederland Kiest – Het Referendum. Hiervoor zijn de fractievoorzitters van de zes grootste partijen uitgenodigd. Ook ‘campagnevoerders’ uit het ja- en uit het nee-kamp zijn van de partij.

Nederland Kiest
In NOS Nederland Kiest – De Exitpoll op NPO 1, tussen 20.30 uur en 21.15 uur op de stemdag, is een overzicht van het verloop van de dag te zien. Later die avond worden in Nieuwsuur de uitslagen uit het hele land bekend gemaakt.

Het Oekraïne-referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, een initiatief van GeenStijl. Op 6 april kan Nederland stemmen, maar er geldt wel een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als die niet wordt gehaald, is het referendum niet geldig.

Opkomstcijfers
De NOS heeft besloten op de dag van de verkiezingen geen opkomstcijfers te publiceren, om te voorkomen dat het stemgedrag van de kiezers beinvloed wordt. Voorstanders zouden ervoor kunnen kiezen om thuis te blijven als de kiesdrempel niet wordt gehaald.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat het gemeenten vrij staat de tussenstanden met de buitenwereld te delen. Hij zegt verbaasd te zijn dat een omroep bepaalt of kiezers zich wel of niet moeten laten beïnvloeden.
 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*