Archiefbeelden oorlogsjaren bij Omroep Gelderland

Het Omroep Gelderland-programma ‘75 jaar vrijheid, op weg naar 2020’ toont vanaf maandag 27 maart filmfragmenten uit de Eibergse oorlogsjaren. Eibergen-icoon Herman Schepers voorziet de beelden van commentaar.

75 jaar vrijheid, op weg naar 2020’ zal in diverse uitzendingen historisch filmmateriaal laten zien dat in de archieven van Museum De Scheper in Eibergen wordt bewaard. Het betreft bijzondere beelden van de Achterhoekse plaats door amateurfilmers gemaakt in de jaren ‘40-’45. In de oorlogsjaren waren er maar liefst drie amateur-filmers actief in Eibergen: Gerrit Vinke (foto), Joop Brens en Henk Heinen.
Alle drie filmden zij het dagelijks leven in Eibergen in de oorlog en legden zo vast hoe de gewone man en vrouw overleefden in hun dorp. Hoe kwam men aan eten en hoe kreeg men de kachel aan de praat? Hoe ingewikkeld was het om met de bekende bonnen aan voeding te komen? Mensen stonden in de rij voor een distributiekantoor of wachtten uren bij de slager om met velen één koe te kunnen delen.

‘75 jaar vrijheid, op weg naar 2020’ is iedere maandag te zien bij Omroep Gelderland vanaf 17.20 uur (ieder uur herhaald). De uitzendingen zijn ook online te bekijken (via www.gld.nl/tv) en terug te zien (viaUitzending Gemist).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*