Andermans Veren bestaat 30 jaar

Het AVROTROS-radioprogramma Andermans Veren over bijzondere kleinkunst, theater en cabaret bestaat 30 jaar. Op 4 oktober 1992 was de allereerste aflevering te horen en sindsdien is het programma onafgebroken te beluisteren geweest op de Nederlandse radio. Het prachtige jubileum van het programma kan natuurlijk maar op één plek gevierd worden: in het theater. Dat gebeurt met een speciale reeks Zomerveren.

In de live theater versie van het radioprogramma treden Freek de Jonge, Joost Spijkers en band, Sanne Wallis de Vries, Mylou Frencken en Bear Project en Lenny Kuhr op. De registraties hiervan zijn in augustus op NPO Radio 5 te beluisteren. Presentatie is in handen van Kick van der Veer.

Zomerveren
Vanuit Theater De Liefde in Haarlem worden de jubileumafleveringen van Zomerveren op 10 en 17 juliopgenomen. Theater en kleinkunst worden groots gevierd. Naast de hoofdgasten zijn er muzikale optredens van onder anderen Frans van Deursen en Kirsten Berkx, werken tekstschrijvers en componisten zoals Erik van Muiswinkel, Ko de Laat, Ruud Bos, Dorine Wiersma en Mike Boddé aan unieke jubileumliederen en brengen Jan J. Pieterse, Ronald Snijders, Theo Danes en Peter Knipmeijer light verse-gedichten ten gehore. George Groot geeft ter plaatse een miniworkshop tekstschrijven. 

Ook volgt er een Zomerveren-aflevering met Herman van Veen, waarbij Herman Kick gaat interviewen – en dus niet andersom. Herman zingt in deze aflevering ook nog een paar liedjes met Edith Leerkes.

30 jaar Andermans Veren 
Kick van der Veer volgde twintig jaar geleden Erik van Muiswinkel en Martine Bijl op als presentator. Hij doet alles zelf; research en samenstelling. Hij haalt veel fragmenten uit zijn eigen, rijke archief. Zijn programma is voor veel luisteraars een plek van herkenning vanwege de vele nostalgische fragmenten én tegelijkertijd een ontdekkingsreis door nieuw en hedendaags aanbod. In zijn podcast Andermans Veren Extra hoor je specials en thema’s.

Kick van der Veer verheugt zich op dit jubileum: ‘’Ik denk dat Andermans Veren een van de weinige programma’s op de Nederlandse radio is, waarbij je af en toe nog een knetterende vinylplaat voorbij hoort komen. De historie van de Nederlandse kleinkunst en theaterwereld is zo rijk en mijn archief is oneindig. Ik houd ervan om luisteraars te verrassen met fragmenten van de grootheden van weleer die net iets minder bekend zijn en met het werk van het talent van de toekomst. Er is nog meer dan genoeg materiaal om de komende 30 jaar mee te vullen en daar kijk ik als liefhebber en presentator ontzettend naar uit.” 

Mediadirecteur Bart Barnas: ‘’Al 30 jaar zet Kick van der Veer conferences, kleinkunstartiesten en mooie liedjes namens AVROTROS in de spotlights. Kick en zijn gasten entertainen en zetten met hun scherpe blik mij en vele Nederlanders continue aan het denken door middel van cultuur.
Zomerveren, in augustus bij AVROTROS op NPO Radio 5

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*