Adje Bouman’s Top Tien gaat toch door

Dit jaar vierde radio-dj Ad Bouwman nog zijn 50-jarige jubileum met de Adje Bouman’s Top 10 (ABTT). Door de veranderingen bij KX Radio was het programma echter bijna ten onder gegaan. Samen met zoon Marcel gaat de radiomaker nu toch door.

Lange tijd was het legendarische radioprogramma te beluisteren op het door Rob Stenders opgezette online radiostadion KXradio.nl. Het zusterstation van 3FM maakte deze zomer bekend om zich vanaf oktober meer te gaan concentreren op het opleiden van nieuw talent.

Mark Reman gaf onlangs een reactie op de site van KX Radio: ‘Op deze zender moet het 3FM van de toekomst gestalte krijgen. Veel 3FM dj’s van nu zullen er ook programma’s maken waarin ze hun eigen verdieping in de muziek kwijt kunnen: the station of a younger generation. Daarmee nemen we afscheid van een hele hoop gepassioneerde muziekliefhebbers die zich 12 jaar lang in het zweet gewerkt hebben om deze mooie atypische zender in de lucht te houden. Ongelofelijke dank voor al die prachtprogramma’s die jullie gemaakt hebben. Overal worden al initiatieven ontplooid om deze kleurrijke selectie intact te houden. En zo hoort het ook!’

Doordat het programma van de zender is ‘afgeschopt’ gaan Ad en Marcel Bouman nu onder A&MBTT door. ABTT is via 192radio.nl en ABTT.nl te beluisteren.

Geschiedenis Adje Bouman’s top 10
In februari 1967 begon hij in het programma Muziek bij de lunch van Jan van Veen, de Adje Bouman Top Tien (afgekort tot ABTT). Opvallend was Ads platenkeus. Deze week nogal af van het reguliere muziekformat van het programma. Toenmalig programmaleider Joost den Draaijer vond de ABTT niet passen in het programma dat zich richtte op de huisvrouw en daarom werd de Top 10 verplaatst naar Joost mag het weten op de woensdagavond. Dat duurde tot 1 november 1968. Toen Van Kooten met ruzie vertrok bij Veronica staakte Bouman uit protest zijn ABTT. Lex Harding benaderde Bouman om zijn ABTT in zijn programma Lexjo in mei 1970 te hervatten, waarmee hij instemde. Vanwege het vertrek van programmaleider Jan van Veen naar Radio Noordzee werd Rob Out de nieuwe programmaleider bij de zeezender. Het programma-item werd zo populair dat er een Adje Bouman fanclub werd opgericht, met als fanatiekste lid Sieb Kroeske. Het programma werd ook gehaat, net als Bouman himself: ook een Anti-Adje Bouman fanclub zag het levenslicht. In 1972 werd in juni een ABTT Top 101 uitgezonden, hetgeen al aangeeft hoe chaotisch de lijst vaak was. Een nummer 0 was niet ongewoon. Ook een nummer 7b kon er gewoon mee door. De lijst parodieerde aldus de gewone hitparades. De laatste Ad Bouman Top 10 op zeezender Radio Veronica werd op maandag 26 augustus 1974 van 19.00 uur tot 21.00 uitgezonden op de 538 meter. Later ging het populaire programma een vervolg door op diverse (online) zenders.

Bron geschiedenis: wikipedia.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*