Jan Slagter op bezoek bij ouderen in Vulcanesti en Tsjernobyl

Zaterdag 9 december zendt MAX om 18.30 uur op NPO 2 aflevering 8 van MAX Maakt Mogelijk uit, het programma dat leefomstandigheden van ouderen verbetert en wensen in vervulling laat gaan. Aflevering 9 is te zien op een ander moment dan gebruikelijk, namelijk op vrijdag 15 december om 19.20 uur op NPO 2.

Aflevering 8 – Zaterdag 9 december om 18.30 uur op NPO 2
Nadejda gaat elke dag te voet haar dorp Vulcanesti door om arme ouderen eten te brengen. Dit eten maakt ze thuis in een primitieve keuken, met ingrediënten die anderen haar geven. Vorig jaar riep Jan Slagter de hulp in van de kijker om Nadejda te ondersteunen. Een jaar later is Jan terug en bezoekt hij samen met Nadejda een aantal van de 40 ouderen die dagelijks een voedzame maaltijd krijgt. Onder hen is Ion. Vorig jaar trof Jan hem aan in een krot, dat een maand later in elkaar stortte. Dankzij donaties kon MAX Maakt Mogelijk een ander huisje voor Ion kopen.

Aflevering 9 – Vrijdag 15 december om 19.20 uur op NPO 2
Jan Slagter bezoekt ouderen in Oekraïne die in de spookachtige en hermetisch afgesloten zone rondom Tsjernobyl wonen. In Tsjernobyl stopt de tijd op 26 april 1986 als kernreactor nummer vier ontploft. Deze gebeurtenis gaat de geschiedenisboeken in als de grootste nucleaire ramp ooit. 135.000 mensen worden geëvacueerd, de meesten hebben geen idee van de impact van de ramp. Zo’n vijftig brandweermannen die als eerste naar de rampplek afreizen, overlijden binnen een paar dagen aan de gevolgen van acute stralingsziekte.

Niet wetende wat precies de effecten van de straling zijn, gaat een groep van 1.200 mensen al na een paar maanden terug naar het rampgebied. Terug naar huis. Deze mensen zijn nu tussen de 70 en 80 jaar oud en worden self-settlers genoemd. Nu, 31 jaar na de ramp, zijn er nog 120 over. Om de steeds kleiner wordende groep ouderen te helpen is Jan Slagter uitgenodigd door Daan Kloeg en Hans Wolkers. Zij zijn voor de zesde keer in Tsjernobyl en schreven een boek over de gevolgen van de enorme ramp. De achtergebleven ‘babushka’s’, zoals deze eenzame ouderen ook wel worden genoemd, maakten veel indruk. Samen met MAX Maakt Mogelijk hopen Daan en Hans meer voor deze mensen, die in krotten leven en van niemand hulp krijgen, te kunnen betekenen.

Kijk voor alle informatie over voorgenoemde afleveringen op de perssite van MAX.

MAX Maakt Mogelijk
Zaterdag 9 december om 18.30 uur op NPO 2
Vrijdag 15 december om 19.20 uur op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
www.maxmaaktmogelijk.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*