Adam Curry komt met revolutionair Podcast 2.0 initiatief

Podcastontdekker Adam Curry komt 16 jaar na de introductie met nieuw podcast-initiatief. Hij wil met de open index Podcastindex.org voor podcasting de vrijheid van meningsuiting beschermen. Een nieuw ecosysteem voor podcasts is namelijk volgens hem hard nodig.  Dat vertelt hij in een interview met vakmediaplatform Spreekbuis.nl.

Curry maakt zich zorgen om de machtsconcentratie van grote podcastsplatforms zoals iTunes, Spotify en Pandora, maar ook om de exclusiviteitsdeals waardoor podcasts niet meer overal te beluisteren zijn en soms verbannen worden door (controversiële) inhoud.

Adam Curry: ‘Apple-baas Steve Jobs vroeg mij in het begin om mijn podcastindex in iTunes te verwerken. Deze heb ik vervolgens aan hem gegeven. Wat ik in het verleden niet goed gedaan heb is deze index goed te bewaken. Ik wist toen nog niet hoe belangrijk een podcastindex en de rol van software-developers zou worden en dat wil ik nu op deze wijze rectificeren. Ik denk ook dat dit nu zeer makkelijk te doen is.’

Adam Curry wil daarom met een open index realiseren dat er een podcastoverzicht ontstaat, waarin ook alle (onafhankelijke) podcasts terug te vinden zijn.  ‘En niet alleen de podcasts die goedgekeurd zijn door Apple of Spotify’, aldus Curry.  Veel makers verdienen nog niets aan hun podcasts. Ook daar wil Curry verandering in brengen. Curry: ‘De open index is een manier om ook podcastsmakers in de value chain te zetten.’

‘Podfather’ Adam Curry

De Podcast is de afgelopen jaren een zeer populair audiomedium geworden. Uit onderzoek door Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) bleek eind vorig jaar dat al meer dan 5 miljoen Nederlanders naar podcasts luisteren.

Eind deze maand lanceert ‘podfather’ Adam Curry zijn Podcast 2.0 initiatief. Het gehele Spreekbuis-podcastinterview met Adam Curry door Peter Schavemaker is hier te beluisteren.

Over Adam Curry
Adam Curry kreeg bekendheid kreeg hij toen hij halverwege de jaren ‘80 het Veronica-muziekprogramma Countdown ging presenteren. Ook zijn radioprogramma met Jeroen van Inkel ‘Curry & Van Inkel’ wordt gezien als meest legendarische Veronica-show. In 1987 koos Curry voor een internationale carrière en vertrok hij naar de VS om voor MTV te gaan werken. Adam Curry speelde een essentiële rol bij de ontwikkeling van podcasts wat hem de bijnaam ‘The Podfather’ opleverde. In 2017 won hij een Marconi Oeuvre Award voor zijn nimmer aflatende drang naar vernieuwing en visionaire stappen op het gebied van online radio en podcasting. Dit jaar is hij jurylid van de Online Radio Awards 2020.. 


Klik  hier om de podcast te beluisteren:

1 Trackback / Pingback

  1. Adam Curry gelooft niet in nieuw NPO -podcastplatform - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*