67 jaar geleden: de eerste hitparade

Deze week is het precies 67 jaar geleden dat de eerste hitparade op de Nederlandse radio werd geïntroduceerd. Pete Felleman (1921-2000) was de eerste dj in de Nederlandse radio. Als jazzliefhebber mocht hij direct na de tweede wereldoorlog zijn programma ‘Swing & Sweet, from Hollywood & 52nd Street’ bij de Vara presenteren.

Felleman presenteerde ook de allereerste hitparade op de Nederlandse radio, op zaterdag 2 juli 1949. De hitlijst was gebaseerd op Billboards Best Sellers Chart en het programma droeg simpelweg de titel Hitparade.

Felleman presenteerde de Hitparade tot 1957 en van 1948 tot 1957 ook het programma USA Cabaret, dat zich afspeelde in een fictieve jazzclub met een bigband op het podium. Al zijn programma’s kenmerkten zich door een groot perfectionisme: hij bereidde ze werkelijk tot op de seconde voor.

Vanaf  begin jaren ’50 was hij ook werkzaam in de platenbranche bij oa Artone, Funckler, Chess Records en Motown.

Felleman maakte eind jaren ’60 zijn comeback op de radio bij de NRU en de KRO. Midden jaren ’80 maakte hij een tweede comeback op de VPRO. Al vanaf de jaren ’60 heeft Felleman zich vooral gericht op Jazzmuziek. In 1992 werd hij tijdens het North Sea Jazz Festival daarvoor onderscheiden met een Bird Award wegens zijn “grote verdiensten voor de jazzmuziek”. Zijn hitparade-verleden was bij veel publiek onbekend. Dit komt ook omdat De Nederlandse Top 40 al sinds de jaren ’70 de meest bepalende hitparade van Nederlands was geworden. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*