50 jaar terug: heibel rondom VARA-programma

Het satirische VARA-programma ‘Zo is het toevallig ook nog ’s een keer‘ was al meermaals in opspraak geweest, maar vooral de sketches rond het toen beladen huwelijk van Beatrix en de Duitse Claus, leidde in maart 1966 leidde tot het einde van het programma.

Tijdens en na de Koninklijke huwelijksvoltrekking in Amsterdam (10 maart 1966) waren er veel protesten, vechtpartijen en ‘terreur’ door rookbommen. De Amsterdamse burgemeester Van Hall zat enkele dagen later bij Mies Bouwman in het tv-programma ‘Mies-en-scene’ en riep op tot een afkoelingsperiode omdat hij bang was dat er tijdens er bij de protesten tegen het huwelijk mogelijk doden zouden kunnen vallen.

Schrijver Hugo Brandt Cortius van het programma ‘Zo is het toevallig ook nog ’s keer’ had voor een uitzending een tekst geschreven over dit optreden van Van Hall bij Mies Bouwman. De VARA-omroepleiding vond deze tekst onacceptabel en wilde de gehele sketch uit de uitzending halen, omdat er radiostilte was afgekondigd.

De redactie van dit satirische programma reageerde op dit verbod furieus. Volgens hen waren dit soort onderwerpen de basis waren van het tv-programma. Door de opstelling van de redactie hield het markante programma op te bestaan.

Vara-voorzitter Jan Willem Rengelink gaf in een verklaring aan waarom het programma van de buis ging: “Wat de VARA betreft had de uitzending vanavond rustig kunnen doorgaan, op één onderwerp na, want dit was in strijd met de door de VARA vastgestelde gedragslijn…Het zal u kijkers niet verbazen dat wij de gang van zaken betreuren en dat wij bitter gestemd zijn. Een heel aparte kleurrijke, hevig besproken maar ook veel bekeken uitzending dreigt een ontijdig einde te vinden. Dat zou een verlies zijn voor de Nederlandse televisie”.

In hetzelfde jaar won het tv-programma de Televizierring en VARA TV Magazine bekroonde het decenia later tot beste programma van de vorige eeuw.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*