Radiopresentator Bernd de Boer kreeg Afasie

  • Blog en interview door Frans Regtien

    Bernd de Boer kreeg in 2020 een herseninfarct en bezoekt nu Boogh, dat begeleiding biedt aan mensen met een chronische ziekte, zoals niet aangeboren hersenletsel. Hij zit in een rolstoel en heeft afasie waardoor hij veel moeite heeft met praten. Vroeger moest hij het juist van dat praten hebben, vooral als journalist bij RTV Noord-Holland waar hij radiomaker was, net als ik.  Hij presenteerde ook het avondactualiteitenprogramma dat iedere doordeweekse dag werd uitgezonden. Dat betekende teksten lezen, (live)interviews doen en hij was bijvoorbeeld verantwoordelijk voor De Peiling. Daarin konden luisteraars reageren op een actueel onderwerp.


    Ik praat met hem, over wat hij vroeger deed, wat er met hem precies is gebeurd en wat dat nu voor gevolgen heeft.

    “Het rappe praten is er niet meer bij want tja ik heb afasie. Dat is een spraakstoornis. Ik weet alles nog, maar ik ben verder eigenlijk opgesloten. Vreselijk, maar ik ben er nog, dat wel. Bij NH nieuws presenteerde ik op de radio de Peiling van de luisteraars, die soms dronken en meestal ouderen waren. Ik was ongeveer 25 jaar, een broekie, Heb toen de School voor de Journalistiek in Utrecht gedaan, en later Radio 1,  de KRO, de VARA en de Wereldomroep. Maar presenteren voor de regionale radio was eigenlijk veel leuker”

    December, ruim een jaar geleden, kreeg hij een herseninfarct. “Ik zat in bad met een biertje ’s avonds een boek te lezen en plotseling: niks meer. Ik lag in coma. De politie en de ambulance brachten me naar het ziekenuis, maar dat heb ik alleen maar van horen zeggen. Ik wist niets meer. Twee weken heb ik in coma gelegen en eerst zei ik alleen maar ja en nee en dat was het. Punt.  En wat een hond of poes was: geen idee. Logopedie gehad en alles verder opnieuw leren. Een boek lezen, praten aan de telefoon. Het gaat nu langzaam vooruit, stapje voor stapje. Klinisch opgelopen opgenomen in de Meern (een revalidatiecentrum in Hilversum, red.) van maandag tot en met vrijdag in januari tot met juni woordjes leren. Van alleskunner op de radio, motor en de auto nu de rolstoel met 1 hand en 1 voet. Dat is te gek voor woorden. Nu is er de scootmobiel, de driewieler en de stok die meedoet”


Hij bezoekt nu Boogh (een instelling voor hulp aan mensen met NAH, niet aangeboren hersenletsel,  red.).  Twee dagen in de week logopedie in groepjes van 6 a 7 mensen. Dan zijn thuissituatie. Hij gebruikt een rolstoel, een triplestoel en een traplift. “Koken gaat goed. Eerst was ik alles vergeten, zoals het gebruik van zout en peper. En verder schrijf ik alles op wat ik ga of moet doen”.

Heeft hij nieuwe hobby’s gekregen? “Ik kan zingen. Met een koor in Hoevelaken, 5 mannen en 5 vrouwen. Voornamelijk jaren 60 en 70. Percy Sledge, Otis Redding, Boney M., Simon and Garfunkel. Lekker zingen met o.a. een lerares en een postbode.  Hoe ziet hij  zijn toekomst voor zich?
“Het gaat langzaam vooruit en ik heb de tijd. De toekomst is open”.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Sandra Korstjens: Van correspondent tot uitvaartverzorger  - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*