Raad betreurt voorlopig vertrek BNNVARA

De Raad voor de Journalistiek betreurt het besluit van BNNVARA om de samenwerking voorlopig op te schorten uit onvrede over een uitspraak tegen een uitzending van Zembla.

De directie van de omroeporganisatie heeft vandaag Frits van Exter, voorzitter van de Raad, laten weten dat zij in overleg wil treden over aanpassingen in de werkwijze die mogelijk kunnen leiden tot een terugkeer omdat zij dat ‘als transparante en toetsbare publieke media-instelling (…) de meest wenselijke situatie’ vindt.
 
‘De Raad geeft aan dat gesprek graag te voeren. Zij verwelkomt kritiek in het besef dat media en publiek baat hebben bij een goede, onafhankelijke en laagdrempelige beoordeling van klachten over journalistieke zorgvuldigheid, waarbij verschillende belangen worden gewogen.’, aldus de Raad.

De Raad van Journalistiek meldt: ‘Het is wel jammer dat BNNVARA dit gesprek wil aangaan ná het opschorten van de samenwerking naar aanleiding van een oordeel dat kennelijk slecht is gevallen. De Raad meent dat hij met alle zorgvuldigheid tot zijn conclusie is gekomen.’

BNNVARA meent dat de Raad voor de Journalistiek niet bedoeld is voor een ‘juridisch gevecht’. Die zienswijze is niet nieuw en de Raad geeft aan open te staan voor suggesties om dat te voorkomen zonder afbreuk te doen aan de belangen van partijen om hun argumenten zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen. De Raad geeft aan dat bij de beoordeling van klachten het maatschappelijk belang van (onderzoeks)journalistiek altijd zwaar te wegen, getuige ook eerdere uitspraken over uitzendingen van Zembla.

Voorzitter Frits van Exter: ‘De journalistiek is eigenaar van de Raad. Het zou mooi zijn als zij zich in die rol ook verantwoordelijk weet voor een goed functioneren en daaraan actief bijdraagt.’

3 Comments

  1. “De Raad geeft aan dat gesprek graag te voeren. ‘Het verwelkomt…”
    “De Raad meent dat het in alle zorgvuldigheid tot zijn conclusie is gekomen.”.
    De Raad, HET…? Hoe kan je het schrijven, dat is toch geen Nederlands?!

    • Ze hebben er nu “Zij verwelkomt” van gemaakt. Maar volgens mij is raad een mannelijk woord. Dan zou het “Hij verwelkomt” moeten zijn.

  2. Het is toch niet de eerste keer dat de journalistieke manier van werken bij Zembla ter discussie wordt gesteld. De socialistische blik vertroebelt nog wel eens de objectieve weergave. Maar ja, wat verwacht je nu van een sterk verzuilde omroep.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*