Rico Brouwer (Potkaars) wil opensource en onafhankelijk podcastplatform

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Rico Brouwer (Potkaars-podcast).

Eind 2018 begon de Piratenpartij Utrecht vanuit eigen studio en op straat podcast-interviews te maken over lokale en landelijke Piraten thema’s onder naam ‘Potkaars’. De groei van dit kanaal maakte al snel dat de vraag opkwam hoe de podcasts onafhankelijk en objectief konden blijven maar toch ook een communicatiekanaal voor de PPU zouden blijven, waardoor de podcast is opgesplitst naar de PPU Podcasts. Op Potkaars kan je terecht voor scherpzinnige interviews. In hoeverre was deze splitsing noodzakelijk? 
Het was niet noodzakelijk maar voelde voor mij als noodzakelijk om een andere reden. Ik deed campagneleiding voor de Piratenpartij bij de campagne van 2017 en in die tijd leerde ik dat als je verkiezingen wilt winnen, dan moet je niet alleen tijdens verkiezingstijd zeggen wat je vindt maar ook buiten verkiezingstijd laten zien waar je voor staat. Ik ben dat op eigen titel gaan doen maar hoe ik dat deed riep angst en weerstand op bij sommige andere Piraten. Ik wilde voorkomen dat zulk gedoe de Piratenpartij Utrecht of Potkaars zou gaan beschadigen en daarom vroeg ik aan Piratenpartij Utrecht of Potkaars onafhankelijk verder kon? Een tweede punt wat speelde was dat ik lid was van de ledenraad van de Piratenpartij. In die functie bewaak je de uitgangspunten, maar met Potkaars wilde ik juist het debat opzoeken in onderwerpen waar nog geen programmapunten over waren geformuleerd. Niet alleen ging Potkaars uit PPU, ik ging ook uit de ledenraad.

Op jullie site staat het volgende: ‘In een tijd waarin iedereen nepnieuws kan verspreiden weet niemand meer wat echt is. Potkaars – praat met iedereen’. In hoeverre weten jullie wat in de podcast waar of onwaar is?
De eerste keuze die je maakt is of je zelf dat onderscheid probeert te maken, of dat je vertrouwt op hoe een ander het onderscheid voor jou maakt. Ik denk: als iedereen er wel eens naast kan zitten, blijft er dus niemand over die het altijd goed heeft. De keuze is dan tussen praten met niemand of open staan voor dialoog met iedereen. Ik kies voor dat laatste en in de gesprekken die ik maak laat ik zien hoe ik dat doe. Ik probeer uit te vissen wat waar is en wat niet. Potkaars-gesprekken nemen je mee op mijn persoonlijke zoektocht naar duiding. Maar of iets waar is of niet voor jou, dat bepaal je liever zelf. Misschien worden mensen van Potkaars meer kritisch en gaan ze vaker zelf op onderzoek uit? Als dat lukt, ben ik superblij. Dan is Potkaars geslaagd.

EU heeft een akkoord bereikt over de omstreden ‘uploadfilter’ en ‘linktaks’. Gaat dit ook invloed hebben op podcasts?
De mogelijkheid om vrij informatie te delen en aan bronnen te refereren wordt er door beperkt. Zonder vrije informatie en met die beperking in je mogelijkheden, wordt het moeilijker om wat waar is of onwaar is uit elkaar te houden. Als iets moeilijker is, moet je er dus meer je best voor doen. Dat heeft impact op iedereen, maar in ieder geval op podcasters die duiding proberen te geven. Een gevolg van die nieuwe EU copyright directive kan ook zijn dat meer mensen zelf aan de slag gaan en dat er meer podcast kanalen ontstaan zoals Potkaars. Dat zou leuk zijn!

Een uitwerking van die EU copyright richtlijn is het uploadfilter. Dat filter is noodzakelijk om bepaalde content bij voorbaat te kunnen weren, om zo schadeclaims te voorkomen. Daarmee is het uploadfilter een censuurfilter. Ook dat zal een uitwerking hebben op mensen en op podcasts. Het vertrouwen in de overheid en de Main Stream Media zal er trouwens door afnemen. Het uploadfilter en de linktaks versneller het irrelevant worden van de copyright industrie die de filters juist wilde om haar positie te versterken! De Main Stream Media wordt irrelevant en verandert naar Many Stream Media, dat zijn meer podcasts (of opvolgers van wat we nu podcasts noemen).

Waarom hebben jullie voor podcast gekozen in plaats van een blog of vlog? 
Omdat audio superhandig is! Potkaars is een verbastering van het woord podcast. Je kan luisteren tijdens sporten, reizen, koken enzovoorts. Sinds die crisis van 2008 heb ik honderden kilometers hard gelopen met zulke mp3 en een hoofdtelefoon. Met vlog en blog kan dat niet. Maar bij ieder Potkaars interview komt ook een blog met bronverwijzingen en een samenvatting. En de meeste gesprekken worden gefilmd en daarmee is het dus niet alleen een podcast en een blog maar ook een vlog. Eigenlijk is het alle drie. De belangrijkste reden dat podcast het hoofdingrediënt is, is dialoog. Het format van een podcast leent zich het beste voor gesprekken en ik wil juist die dialoog. 

Door de huidige technologische ontwikkelingen worden podcasts en online radiostations steeds toegankelijker. Wat moet er gebeuren om deze door een nog groter publiek te laten omarmen? 
Een zoekindex. Het is niet uit te leggen dat de publieke omroepen alleen een index heeft van de publieke omroep podcasts. Daarom heb ik manystreammedia.nl  en .com geregistreerd. Ik wil een index bouwen van alle content wereldwijd door alle mensen die proberen duiding te geven aan wat er om hun heen gebeurt.

De Potkaars-podcast is via verschillende platformen beschikbaar, waaronder Soundcloud en Spotify. Deze zijn allen in commerciële handen. Zou er volgens jou ook een onafhankelijk opensource podcastplatform moeten zijn voor de onafhankelijkheid?
Ik betaal geld aan Soundcloud voor het hosten van de audio content, die wordt via RSS overgenomen op iTunes, Spotify en podcast republic. Ik betaal geld aan squarespace voor de website potkaars.nl en ik betaal geld aan de DNS hosting. Youtube is gratis, maar ik zou liever Vimeo gebruiken omdat ik nu van Google gebruik maak en dat voelt niet goed. Zodra er inkomsten gegenereerd worden óf zodra YouTube beperkingen aan me oplegt verplaats ik de videos naar een platform zoals Vimeo. Dit is meteen een oproep: wil je doneren aan Potkaars? Dat kan via de website. Zodra het budgetneutraal kan, ga ik weg van YouTube en begin ik aan manystreammedia. Potkaars is een onafhankelijk podcast platform. Ik heb gezocht naar de beste en goedkoopste middelen die ik vinden kon, maar uiteindelijk betaalt iemand voor de infrastructuur. Ik ben voornemens manystreammedia te laten groeien naar de infrastructuur zoals je die schetst; Opensource en onafhankelijk. Je zegt ‘zou zo’n platform er moeten zijn’? Zo’n platform is er als mensen er voor willen betalen en als iemand het wil bouwen. Ik wil het wel bouwen maar bouw eerst een kanaal. Dat is potkaars.nl.

Voor de Potkaars-podcast doen jullie aan straatinterviews. Hoe bereiden jullie je voor bij het maken van een podcast aflevering?
Ik was als bezoeker bij het congres van ‘ons geld’ in Carré. De crew van café Werltschmerz filmde dat. Ik maak ook wel eens daar interviews en ze vroegen me of ik in Carré interviews wilde maken met Ad Broere en een aantal bezoekers. Op zulke gesprekken kan je je niet voorbereiden. Vertrouw op je dossierkennis en verplaats je in je gesprekspartner. Voor het maken van een Potkaars heb ik meer tijd en lees ik me in via internet en bel ik met belanghebbenden. Ik vraag gericht aan vrienden bij wie ik dossierkennis veronderstel of ze input hebben. Wat ik terugkrijg verwerk ik in een A4tje met hoofdpunten. Het belangrijkste van een goed gesprek is een ‘kapstok’; een centrale vraag waar het gesprek aan is opgehangen. Een uitgebreid voorgesprek waarin jij en je gesprekspartner elkaar een beetje leren kennen en vertrouwen, helpt ook.

Waarom zouden er meer mensen naar jouw Potkaars-podcast moeten luisteren?
Toen in 2008 die financiële crisis kwam werd ik er door overvallen. Dat wilde ik nooit meer meemaken en daarom heb ik zo’n tien jaar lang alles geluisterd en gelezen wat ik vinden kon in mijn eentje. Nu kan ik in podcasts met de mensen praten waar ik voorheen alleen naar luisterde. Dialoog! Als mensen luisteren naar mijn podcasts worden ze misschien niet overvallen zoals ik dat werd in 2008. En ik sta open voor dialoog met iedereen. Dat is Potkaars – praat met iedereen. Je móet niet luisteren maar het kan wel. En ik vind het leuk als je me vertelt wat je er van vond.

Kijk voor meer informatie op Onlineradioawards.nl

1 Trackback / Pingback

  1. De beste Spreekbuis-interviews van 2019 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*