Patrick Kicken: ‘The Return of Evers’

[BLOG] Nou daar hadden we ons toch wat meer bij voorgesteld, de terugkeer van de RadioGod. De Koning van de Ochtend. Het luistercijferkanon. Het voorbeeld voor velen, de ongeëvenaarde. Edwin Evers. Ineens was hij weer op de radio, bij Veronica, als last minute invaller voor Wilfred Genee die naar later bleek aan de diarree was. Is dat nou leuk, ook al is het 1 april? En Evers waardig?

Iets meer dan drie maanden geleden stond de tijd even stil. Vrijdag 21 december. De dag die de geschiedenisboeken in ging als E-Day. Evers nam afscheid bij 538. We dachten die man gaat eindelijk een wereldreis maken. Dingen doen die je niet kan als ochtendman. Laat opblijven. Met geld smijten in casino’s in Las Vegas tot midden in de nacht. Maar niet Edwin. Hij kruipt zodra hij de kans krijgt weer achter de microfoon en dat valt te prijzen. MAAR (er is altijd een maar), is dat nou zo verstandig ineens out-of-the-blue op Veronica? Tuurlijk, 1 april is een mooie symbolische datum. Maar had dan ineens vanochtend Evers Staat Op uitgezonden op de plek van Giel. Zonder iets erover te zeggen. Dan heb je lef. Deze sidekicks zitten er toch al elke dag ’s middags? En wat koopt Radio Veronica, Edwin Evers of het radioprogramma Veronica Inside hier nou voor? Een paar tweets en een berichtje op Telegraaf.nl

Zelf had ik er altijd een bloedhekel aan als iemand mijn programma verving en er zijn hele eigen show van ging maken. Sterker nog, als ik Rob van Someren verving had ik ‘m wel eens boos aan de telefoon als ik ook maar één eigen muziekje op de achtergrond gebruikte tijdens zijn show Somertijd. En terecht! Het raamwerk is het raamwerk. Evers deed dit natuurlijk niet, ook gedeeltelijk om op safe te spelen. De broertjes De Boer, Lieve Marianne, nieuwslezer Henk Blok, alles waar we met z’n allen zo pijnlijk en emotioneel afscheid van hebben genomen op E-Day (21 december) was er ineens weer. Natuurlijk regende het op social media lof, ongeloof en dat heerlijke nostalgische ‘de boys zijn er weer’ gevoel. Maar een dag later zit Wilfred Genee er gewoon weer. En je kunt er de klok op gelijk zetten (zomertijd) dat morgen luisteraars tóch gaan roepen ‘wij willen Edwin, Rick & Niels op dit tijdstip! Dát is ons magische trio!’. En dan laten ze bij de TV variant ’s avonds ook nog een fragment zien waarin Evers overduidelijk zijn trukendoos van de broertjes De Boer prijsgeeft, door hem te horen maar te zien met zijn mond dicht. Een opgenomen item waarbij je van het gezicht van sidekick Rick kon aflezen ‘daar gaan we weer…’. Een tv programma waar dan ook nog na afloop even diezelfde sidekicks van Genee als nietsnutten neergezet worden door Derksen. En door.

Het lijkt erop dat Radio Veronica het grote hobbystation van de Talpa radiogroep geworden is. Ga maar zitten. Probeer maar. Gooi de playlist maar om. Het wachten is totdat Giel een keer op vakantie is en Ferry Maat toevallig terug in Nederland. Welja, lachen joh. Zetten Ferry d’r lekker neer. En intern maar duimpjes omhoog geven aan elkaar. De luisteraar? Die snapt er niks meer van. Moet iedere dag maar afwachten wat ie op z’n bordje krijgt.

Jij bent gewoon jaloers dat ze jou nergens meer vragen en daarom schrijf je deze dingen! Zou kunnen maar ik ben toch bang dat het anders zit. Ik snap gewoon heel veel dingen niet die we bij radiostations doen. Bij voetbalclubs wordt er altijd héél tactisch gekeken wanneer iemand te brengen, wanneer het het meeste rendement opbrengt en de desbetreffende club er (op de lange duur) profijt van heeft. Je wil toch winnen?! Vanuit menselijk oogpunt snap ik het allemaal wel en vind ik het ook lachen dat Evers er ineens zit. Maar is Radio Veronica daarmee geholpen? En hoe raar is het als je eerst met een hoop bombarie afscheid neemt om iets meer dan drie maanden later weer dezelfde trucs te gaan zitten doen, maar dan op een andere frequentie. Da’s hetzelfde als John de Wolf die uitgebreid in een volle Kuip afscheid neemt bij Feyenoord om vervolgens drie maanden later bij het Tweede Elftal in de spits te gaan staan. Edwin Evers verdient beter. En Radio Veronica, dat al zo moeizaam overeind blijft, ook. Al dat geëxperimenteer en uitgeprobeer brengt je niks. En een keer Evers maakt nog geen zomer..

Patrick Kicken

27 Comments

 1. Helemaal waar! Het doet me denken aan een collega die na 10 jaar werken groots afscheid neemt en er dan toch weer op maandag op kantoor is. Of de band Doe Maar die al zeker 4x een afscheidstour hebben gedaan. Of de ‘Soldaat van Oranje’-musical die elk jaar weer aangeven dat ze nu echt gaan stoppen en er nog maar een paar kaarten over zijn. De eenmalige comeback was matjes en doet zijn afscheid van vorig jaar teniet. Gaan we hem nu vaker opeens weer horen en zien? Ik kan me er na 1 april niet meer op verheugen..

 2. Beter was geweest:
  • Een echte 1 april grap: studiocamera’s uit en net doen of hij Wilfred was.
  OF
  • PR-matig volledig uitnutten door vooraf overal in de media aan te kondigen dat Evers eenmalig terug komt.

 3. Schattig. Spreekbuis-eigenaar Richard Otto die zelf moet reageren op dit zure stukje van Patrick Kicken, omdat niemand anders dat doet. En natuurlijk volmondig instemmen met je columnist, anders is je columnist weer over de zeik.

  “Het lijkt erop dat Radio Veronica het grote hobbystation van de Talpa radiogroep geworden is.” Als dat zo is, Patrick, waarom ben jij er dan niet te horen? Je video’s rondom lange interviews met radiomakers zijn inhoudelijk prima, maar kwalitatief is het dankzij je gebrek aan goeie apparatuur om te janken. Jij als ‘radiomaker’ zou dat toch moeten weten.

  • Tinus je IP adres doet vermoeden dat je heel anders heet en heel ergens anders werkt, maar goed 😉 Ik ben inderdaad een technische nobody. Geen idee hoe apparatuur werkt, behalve computers. Je mag me komen helpen met filmen/editen/publiceren/verbeteren, graag zelfs!

  • Na eerst te zijn heilig verklaard en vervolgens opgenomen worden in de koninklijke familie plus vervangend staatshoofd te zijn geworden, wordt hij nu ook GOD….radio god weliswaar genoemd.
   Die verheerlijking gaat toch nergens over, het is maar een presentator en niet eens een vlotte DJ er zijn toch veel belangrijkere zaken dan deze meneer zo op te hemelen?

 4. Ik vond het tof dat Evers weer even op de radio was. Alleen snap ik de 1 april grap niet. Hij had het ook gewoon kunnen aankondigen.

 5. Leuk voor Evers toch. Hij zal het wel gratis hebben gedaan, want zijn zakken zijn van de afgelopen nog rijkelijk gevuld. Puur uit passie dus!

  Tegen hem zal ook geen enkele radiozender nee zeggen. Voor Radio Veronica een mooi stukje PR, wat ze goed kunnen gebruiken, want van die Top4000 80’s en Top 2000 zero’s en andere ongein halen ze niet meer de kranten.

 6. Ik vond het fijn om Edwin weer ff te horen.
  Jammer dat jarenlange ervaring en passie wordt afgedaan als een trucje.
  Niemand kan aan Edwin tippen.Hoop dat deze momenten nog vaak terug komen op welk station dan ook. Kan niet wachten tot Ed weer terug komt op de radio.En wie was Patrick Kicken toch ook al weer?…

  • Hoi Ron. Iets gaat als een truukje voelen als je het te vaak gedaan hebt. Ik weet hoe het is als je na een tijdje weer radio gaat maken, dan grijp je toch terug naar je oude succesnummers. Soms is het gewoon ook eens goed om het helemaal anders te gaan doen. Ik zou Edwin bijvoorbeeld wel eens willen horen in een solosetting, zoals vroeger bij Power FM of Evers In Het Wild op Radio 3. En Patrick Kicken stelt inderdaad niks voor, heerlijk is dat, niemand hoeven zijn en jezelf niet meer hoeven bewijzen.

 7. Dit is zo jammer en zielig, geachte Patrick Kicken. Ik kan enorm van je leuke, lange interviews met radiohelden genieten. Ondanks de amateur apparatuur. Met deze column echter bevestig je nogmaals dat je zo gefrustreerd bent dat je nooit echt succesvol bent geworden. En dat jij nooit meer gevraagd wordt voor landelijke radio. Het is toch gewoon een leuke actie dat Radio Veronica, wegens ziekte van Wilfred, eenmalig Edwin Evers vraagt in te vallen, helemaal op deze datum? En dat Edwin bereid is dit te doen en zich niet te groot hiervoor voelt. Meer is het niet. Jammer, Patrick, dat je zo’n ontzettend zure kant heb.

  • Lieve Adriaan 😉 Het gaat hier niet om de persoon Evers, of wiedanook. We hebben het over dat er veel meer in had gezeten als ze Evers anders hadden laten terugkeren. Spotjes laten lopen met ‘nog 7 dagen’ etc. Spanning opbouwen voor de luisteraars. Ze zich laten verheugen. Maak er nou niks persoonlijks van want dat is het niet. Ik vind het prima om niet meer op de landelijke radio te zijn, want ik had er gewoon geen plezier meer in. En over succes: ik kan dankzij mijn 20 jaren bij de landelijke radio het de rest van mijn leven rustig aan doen. Dat voelt toch best als een succes!

 8. Als je het vantevoren aankondigd is de verassing weg.En de verwachtingen hoog.Gaan zinloze programma’s zoals shownieuws en Rtl boulevard er dagen hun programma mee vullen.
  Edwin is daar de man niet naar. Hij is niet zo van die heisa allemaal. Doe maar gewoon.
  Een truukje is als je altijd het zelfde doet. Ik vond Evers staat op toch vernieuwend genoeg. Actueel,vertrouwde rubrieken maar ook soms nieuwe.En de setting/bezetting vernieuwen werkte niet volgens mijn mening. Edwin,Niels,Rick en Henk. Dat werkte. Iemand minder of erbij merkte je meteen. Ik proef ook een gefrustreerd en jaloers toontje bij je.
  Er is in dit geval maar 1 iemand die beslist,en dat is Edwin zelf. En ja jij bent misschien in de positie om lekker rustig aan te doen. Maar Edwin is in positie om rustig aan te doen en terug te keren wanneer en waar hij wil. Geen een station zegt nee tegen hem. Succes garantie…succes verder met je blog carriere.

  • Ik proef toch vooral zuurheid bij jou Ron, maar goed, de waarheid zal ergens in het midden liggen. Ik kan hier ook iets over zeggen omdat ik 12 jaar bij Radio Veronica gewerkt heb en weet wat er wel en niet (goed) werkt. Ik zie kansen liggen die gemist worden of dingen gedaan die in het verleden ook niet werkte. En ik mag mezelf wel deskundige noemen, heb duizenden euro’s in cursusmateriaal uit Amerika geïnvesteerd, veel seminars bezocht en de best beluisterde ochtendshow bij Radio Veronica gepresenteerd. Ik durf wel zo arrogant te zijn dat ik in die tijd een serieuze concurrent van Evers was, bleek ook uit de cijfers en dat 538 aan de telefoon hing toen ik uit de ochtend ging bij Veronica. Tis dat ik een nachtmens ben en eigenlijk na 3 jaar ochtendradio dat wel gezien had, wie weet had ik anders wel op die plek gezeten. Moet er nu eerlijk gezegd niet aan denken, echt niet, dus van afgunst geen sprake.

 9. Wat wel en niet wetkt bepaald de luisteraar en niet meneer de “deskundige” patrick kicken.
  En de luisteraar heeft bepaald dat Edwin al 2 radioringen heeft,en hoeveel heb jij er?
  Ik heb mn statement gemaakt en heb er niets meer aan toe te voegen.
  Succes verder.

 10. Bepaalde reacties bevatten een enorm hoog jaloezie-gehalte. Je zal vanaf een bepaalde leeftijd al FO zijn en zelf je vrije tijd in mogen delen. Wat een verademing! Keep them coming deze blogs/columns want ze lezen zo lekker weg 🙂

  P.s: Kom je nog even reageren Tinus Toneel? Nu met het juiste IP adres en/of je echte naam 😉

 11. Na 3 maanden terug met hetzelde, ik had het nimmer nooit gedaan, vanuit verschillende gezichtspunten niet slim. Verder is het heerlijk om de colums van Patrick te lezen. Een ongezouten mening kan blijkbaar alleen nog als je niet bang voor de consequenties hoeft te zijn, wat dat betreft mogen we Patrick wel koesteren: niemand anders in radioland doet dit, bang voor verlies van hun non-personality programma waar immers zo 10 anderen voor te vinden zijn.

 12. Over de 2 radioringen en vernieuwing van Evers staat op zijn de meningen verdeeld… Super dat hij jaren geleden een ring kreeg voor zijn ochtendshow maar om hem voor diezelfde show die nauwelijks vernieuwd was nog een ring te geven snap ik niet zo goed, geef er dan een om een andere reden… En Evers op Veronica was misschien wel een leuke stunt maar hij heeft wel eens een betere show neergezet.
  Om Kicken nou af te zeiken dat hij een slechte camera heeft tijdens zijn interviews gaat ook nergens over… voor mijn part zit er geen beeld bij dit voegt niets toe aan de inhoud en zolang zijn gasten allemaal mannen zijn met een radiohoofd voegt een 4K camera ook niets toe.

 13. Er zijn mensen die luisteren en het nemen voor wat het is. Niet nadenken over het belang erachter. Er bestaan ook mensen die nieuwsgierig zijn naar het waarom. Hoezo Edwin daar op die plek. Doen ze het voor zichzelf, de romantiek van oooowwwh als we nog een keer in die setting zouden kunnen radio maken dan…. en toen ineens werd het lacherige plan bewaarheid. Of zal het zijn om Veronica een zetje in de rug te geven. Of is deze keus gemaakt omdat …? Lieve mensen, er zijn 100 redenen te bedenken en Patrick K schrijft er gewoon over. Omdat het nou eenmaal zijn behoefte is. Valt hij er iemand mee lastig? Volgens mij is het gewoon hardop denken, dat lucht lekker op. En nog vermakelijk ook. Zo komt iedereen weer aan zijn trekken.

 14. Edwin Evers heeft zijn werk goed gedaan. Maar dat hele gejank en gedoe om het afscheid vond ik sowieso al zwaar overdreven. En dan doodleuk terugkomen. Huh?! Je stopte toch? Waarvoor al die commotie en aandacht dan?! Oh hij ging helemaal niet stoppen, oh hij kwam 120% zeker weten terug!? Sjonge jonge dat maakt het hele afscheid nog veel zieliger.

  Maar in media land lijkt verder niemand er kritiek op te durven geven, kenmerkend voor een nogal ongezond werkklimaat, met een angst cultuur waarin niemand zich ontwikkelt. Nee Edwin is natuurlijk fan-tas-tisch, ongelofelijk wat een God! Net als iedereen die met hem samen mag werken!

  En dan zijn er mensen (ik vermoed dezelfde media mensen) die het logisch vinden, om de enige persoon die er een kritisch stuk over durft te schrijven te gaan aanvallen op niet relevante zaken. Nou nou, grote jongen hoor. Peuterspeelzaal Ieniemienie is er niks bij.

 15. Ik vond én de terugkomst van Evers leuk én ik begrijp vanuit bedrijfsmatig oogpunt wat Patrick bedoelt.

  Dat PK echter ook niet overal over nadenkt blijkt uit het feit dat hij zegt dat ze dit hadden moeten teasen met ‘nog 7 dagen…’ etc.

  Kicken? Weet jij 7 dagen op voorhand al dat je diarree krijgt? Knappe jongen 😉

  • Je begrijpt me wel Rene. Zo iemand als Evers gebruik je niet even als invaller, daar wil je het maximale uithalen. Dus laat je promo’s lopen dat iets heel speciaals staat te gebeuren. De terugkeer. Je hoeft niet eens zijn naam te noemen, maak het spannend voor de luisteraar. Radio is sowieso van niets iets maken.

   Vind het altijd wel een mooi voorbeeld als mensen het hebben over ’teasen’. En daar dan om moeten lachen, of het heel gekunsteld gaan zitten doen. Terwijl je het eigenlijk gewoon moet zien als voorspel; de boel opwarmen voor de luisteraar zodat hij of zij er voor in de stemming is en er het maximale aan plezier uithaalt.

 16. Ik durf hier overigens best ruiterlijk toe te geven dat het feit dat ik mijn pijlen op Evers richt ook niet geheel toevallig is. Sowieso niks persoonlijks. Het is er gewoon weer eentje uit het boekje. Als deze column over Sander de Heer op Sublime ging dan was het niet de best gelezen column. Bij radio in Nederland proberen we vaak het wiel opnieuw uit te vinden. ‘Al die regeltjes uit Amerika en Engeland gelden hier niet’. Terwijl je ook voor radio duidelijke richtlijnen hebt wat wel goed werkt en wat niet goed werkt. Ook in Nederland. Dat vind ik zo opvallend, dat er zo weinig mensen in radioland rondlopen die de radioschool wél hebben afgemaakt. En dus maar op buikgevoel vanalles bedenken, beslissen en uitvoeren. Natuurlijk is creativiteit niet te leren, maar er slim mee omgaan wel.

  Wat ik ook prachtig vind aan het circus dat deze blog teweegbrengt is het volgende. Veronica Inside is een programma waarin iedere voetballer aan de beurt komt, jong of oud. Ieder foutje wordt besproken. Sommigen tot de enkels toe afgebrand. Kritiek, spot, grappen, alles komt voorbij. Als het over radiomensen gaat dan moeten we ineens op eieren lopen? Kom op zeg. Misschien is het enige verschil dat het hier in tekst staat en niet besproken wordt in een lacherig sfeertje, wat het harder doet overkomen dan het is. Ik schrijf deze dingen uit liefde voor radio. En om af en toe eens de knuppel in het hoenderhok te gooien. Want als we alleen maar achter elkaars rug om écht durven zeggen wat we ervan vinden verandert er nooit iets.

 17. Vind het zo vervelend dat afzeiken, vind Patrick Kicken ook gewoon een hele goeie DJ. Ik mis hem ook waar zijn dit soort mannen gebleven met die mooie karakteristieke stemmen. Tegenwoordig alleen maar leuk doen en om zichzelf lachten of 20.000 keer per uur de naam van het station noemen. Nee ik zeg Patrick terug op de radio

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*