‘Zonder samenwerking heb je een nationaal probleem’

Met de komst van Disney+ en de bewegingen bij andere entertainmentgiganten als Warner is het nu alle hens aan dek voor zowel publieke als commerciële omroepen.

Vanaf 2013, het jaar waarin RTL Videoland overnam, gebeurde er ineens heel veel op het gebied van streaming. Zo komt Netflix een jaar later naar Nederland. Daarnaast bundelen de concurrenten RTL, NPO en Talpa hun krachten door de coöperatie NLZIET te beginnen, waar het betaalde aanbod van de drie beschikbaar kwam. Met de komst van nieuwe internationale platforms lijkt samenwerking belangrijker dan ooit.

Voormalig RTL-directeur Arno Otto beseft daarbij dat NLZIET nu ’natuurlijk geen klinkend succes te noemen’ is. „De afgelopen jaren is het ook voor geen van de betrokkenen topprioriteit geweest. Maar níét samenwerken is geen optie. De afspraken in NZIET hebben er deels voor gezorgd dat er überhaupt nog Nederlandse spelers zijn, anders had alle content al lang op Netflix gestaan. Je moet elkaar wel een beetje vasthouden om tegenwicht te kunnen bieden aan het Amerikaanse geweld.”

Vooruitkijkend durft Otto de voorspelling aan dat de Nederlandse mediabedrijven zónder elkaar aan het kortste eind zullen trekken. „RTL, Talpa en de NPO maken er een soort Ajax – Feyenoord van, maar lijken niet te beseffen dat ze met het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten moeten spelen. Zonder samenwerking heb je een nationaal probleem.”

Bron: Gooi en Eemlander

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*