Zo kies je een handige laptop voor school of studie

Staat je oude laptop echt op het punt om kapot te gaan en is het hoog tijd voor een nieuwe? Dan is het goed om een laptop voor school of studie te overwegen. Handig als je vaak op reis bent of als je een laptop puur voor het studeren nodig hebt. Voordat je een laptop kiest, doe je er goed aan om een lijstje van eisen te maken. Dankzij technologische vernieuwing heb je veel te kiezen, ook als je kiest voor een kleiner formaat laptop. Een laptop als een MacBook Pro of MacBook Air is erg handzaam en licht in gewicht, maar niet iedereen heeft het geld liggen om zoveel aan een laptop uit te geven.

Kies de juiste laptop

Om een goede keuze qua laptop voor school of studie te maken, is het verstandig eerst te kijken wat je precies van een laptop verwacht. Ben je regelmatig op reis met de trein en werk je onderweg graag op je laptop? Dan kun je het best kiezen voor een kleiner model. Ook is het niet prettig om een zwaardere laptop mee te moeten nemen in je rugtas als je op de fiets zit. Uiteraard moeten ook de technische specificaties kloppen. Denk bijvoorbeeld aan een beeldscherm dat je zowel binnen als buiten goed kan gebruiken. De zon schijnt in Nederland gemiddeld meer dan 1.500 uur per jaar, en dat betekent ook dat je vaak te maken krijgt met reflecties als je in het zonlicht je laptop gebruikt. Maar uiteraard dien je ook te kiezen voor meer geheugen of een snellere processor als je gebruikmaakt van veeleisende programma’s.

Overweeg een kleiner formaat laptop

Ga je regelmatig op pad? Dan kan een kleiner formaat laptop het overwegen waard zijn. Zeker als je kiest voor een laptop voor school, studie of werk. Ga je laptops vergelijken, dan heb je de keuze uit kleinere formaten zoals 13 of 14 inch, die heel geschikt zijn voor studenten en scholieren. Het voordeel van dit formaat laptops is dat je ze gemakkelijk kunt vervoeren en ook onderweg kunt gebruiken. Een 13 inch laptop is namelijk precies groot genoeg om op een tafeltje in de trein te gebruiken. Kies je voor een grotere laptop, dan zal een deel van de laptop uitsteken en begint deze tijdens het reizen mogelijk te wiebelen.

Is een 13 inch laptop te klein voor jou, maar een 15 inch laptop te groot? Dan is het slim om de beste 14 inch laptop te vinden. Een 14 inch laptop kan worden gezien als een goed compromis tussen mobiliteit aan de ene kant, en functionaliteit aan de andere kant. Het scherm van dit formaat laptop is groter dan dat van een 13 inch laptop, maar wel weer duidelijker kleiner dan dat van een 15 inch laptop. Een 15 inch laptop wordt doorgaans als (vrij) groot ervaren. Overigens lukt het fabrikanten steeds beter om hele goede onderdelen in een kleinere 13 of 14 inch laptop op te nemen. Zo vind je anno 2023 ook behoorlijk krachtige laptops in een kleiner formaat op de markt.

Verwachtingen van de laptop

Kijk eens naar de verwachtingen van de laptop. Wat moet de laptop absoluut kunnen en wat heb je minder snel nodig? Heb je een laptop nodig voor het verwerken van tekst, surfen en e-mailen? Dan kun je met een relatief goedkope laptop goed uit de voeten. Het is dan niet nodig om een duur model te kopen. Een student journalistiek heeft daarom ook een minder uitgebreide laptop nodig dan een student grafische vormgeving. Maar een klein beetje extra rekenkracht kan er wel voor zorgen dat een laptop langer meegaat. Zo kun je ook nog eens een spelletje spelen of een filmpje in Adobe Premiere Pro maken. Twijfel je nog tussen een grote tablet of een laptop? Wij namen eerder al de proef op de som.

Over het algemeen doe je er goed aan om een laptop met tenminste een Core i5-processor in huis te halen. Tegenwoordig is 8 GB werkgeheugen ook de norm. Wanneer je kiest voor een laptop met minder goede specificaties, merk je dat deze sneller moeite heeft met zwaardere taken. Met een MacBook Air of een MacBook Pro heb je geen beschikking meer over Intel-processoren. Apple heeft tegenwoordig zijn eigen processors. Verder vind je ook laptops in een kleiner formaat met AMD-processors. Kijk daarnaast ook naar de gewenste opslagruimte in een laptop. Tegenwoordig heb je minimaal 256 GB SSD-ruimte nodig, maar met 512 GB heb je meer ruimte voor al je spullen. Zo’n laptop is over het algemeen wel iets duurder.

Laptop zonder al te veel gewicht

Welke laptop je precies kunt kiezen, is ook afhankelijk van het budget dat je te besteden hebt. Scholieren moeten de laptop nu nog zelf betalen, al is er wel roep om het gratis verstrekken van laptops. Kijk niet alleen naar het formaat van de laptop, maar ook naar het gewicht van het toestel. Zeker als je er regelmatig mee op reis gaat. Het is immers niet prettig om een zware laptop in je rugtas te hebben, terwijl je op de fiets naar je studie of je werk rijdt. Er zijn steeds meer handzamere modellen. Over het algemeen kun je de vuistregel hanteren: kies je voor een kleinere laptop, dan is het gewicht meestal ook een stuk lager, waardoor je deze gemakkelijker meeneemt. En omgekeerd natuurlijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*