Zilveren Nipkowschrijf voor Brieven aan Andalusië; Zilveren Reissmicrofoon voor Virus Verhalen

Brieven aan Andalusië heeft de Zilveren Nipkowschijf 2020, de prijs voor het beste tv-programma, gewonnen. De Zilveren Reissmicrofoon 2020 werd uitgereikt aan de radiomakers van Virus Verhalen. Matthijs van Nieuwkerk nam de Ere-Zilveren Nipkowschijf in ontvangst. Tv-makers Tim den Besten en Nicolaas Veulwerden geëerd met een Speciale vermelding voor hun documentaire-serie 100 dagen voor de klas. Radiomaker Peter van Bruggen ontving de Ere Zilveren Reissmicrofoon en DJ Sagid Carter de Speciale vermelding van de jury van de Reissmicrofoon. Juryvoorzitters Vincent Bijlo en Renate van der Bas overhandigden de diverse prijzen donderdagmiddag tijdens een bescheiden ceremonie in Het Ketelhuis te Amsterdam. 

Zilveren Nipkowschijf 2020

Stef Biemans nam de Zilveren Nipkowschijf in ontvangst voor zijn documentaire serie Brieven aan Andalusië.

Lees hieronder een deel van het juryrapport over de Zilveren Nipkowschijf 2020 winnaar:

Brieven aan Andalusië (VPRO, NPO 2)

De speciale vorm die Stef Biemans koos voor Brieven aan Andalusië geeft zijn zesdelige reeks meer diepgang dan de gebruikelijke reisseries. De dichter onder de Nederlandse reisverslaggevers is met zijn gezin uit Nicaragua gevlucht naar het Zuid-Spaans dorp Utrera, niet ver van Sevilla. Ter inburgering schrijft de VPRO-programmamaker brieven aan zijn streekgenoten, die hun antwoorden voor de camera zelf voorlezen. Op het moment dat de Andalusiërs dit doen, komt er een glans over hun gezicht. Ze worden gehóórd, en ze zijn bereid hun hart te openen voor de nieuwe bewoner. “Een brief heeft iets ontwapenends”, begreep Biemans.

Zo leer je in de eerste plaats Andalusië kennen – aantrekkelijk maar arm, hier wonderschoon in beeld gebracht. En het belangrijkste: je leert wat het betekent om vluchteling te zijn. Biemans eigen gezin is ook gevlucht. Zij lijden onder hun verdrijving uit Nicaragua. Biemans vrouw Audrey is chirurg, maar ze mag in Spanje nog geen pleister plakken. De nieuwe migrantenstatus leidt tot spanningen in Biemans’ biculturele huwelijk. Gaandeweg wordt Audrey, wier gevoelens van verlies, agitatie, heimwee en schuldgevoel dicht aan de oppervlakte liggen,la protagonista van de serie.

Voor het volledige rapport klik hier:

De twee andere genomineerden warenOogappels en Frontberichten.

Zilveren Reissmicrofoon 2020

De podcast Virus Verhalen van Heleen Hummelen voor NPO Radio1 werd beloond met de Zilveren Reissmicrofoon. 

De jury over de Zilveren Reissmicrofoon winnaar:

Virus Verhalen (NTR, NPO Radio 1)

We komen in deze podcast, die sinds 30 maart twee keer per week verschijnt, voorbij de quarantaine-linten van het verpleeghuis, en tot in het thuisklasje. We horen hoe mensen elkaar proberen te bereiken en elkaar een hart onder de riem steken. Maar ook hoe het soms misgaat. De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend – en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt. We horen Holland Doc op zijn best. Hier wordt radiodocumentaire- geschiedenis geschreven.http://www.nipkowschijf.nl/virus-verhalen/

De andere twee genomineerden warenStefan Stasse en BNR’s Big Five.

Over de Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit Nederlandse mediajournalisten en tv-critici. Dit jaar is Renate van der Bas (Trouw) voor het eerst juryvoorzitter, de overige leden zijn Angela de Jong (AD), Arjen Fortuin (NRC), Bernice Breure (Telegraaf), Frank Heinen (De Volkskrant), Hannah Stöve (Het Parool), Emma Curvers (De Volkskrant), Maaike Bos (Trouw), Patricia Cortie (Telegraaf), Ron Vergouwen (NPO Radio 1), Walter van der Kooi (De Groene Amsterdammer) en Wilfred Takken (NRC).

Over de Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma of de beste radiomaker van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. De jury van de Zilveren Reissmicrofoon bestaat uit radiorecensenten en mediajournalisten Edwin Wendt, Frederique de Jong, Jan Emous, Roeland van Zeijst en juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Met dank aan de sponsoren: Stichting VEVAM FondsLira FondsStichting Het Ketelhuis, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NLZiet.nl

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*