Wouter van der Goes: ‘Beleving van nachtradio maken en luisteren veel intenser’

Wouter van der Goes

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Wouter van der Goes (KRO-NCRV/ NPO Radio 2).

Naast On the Beat (elke zondag van 2 tot 4 op Radio 2) kennen de meeste luisteraars je van Wout2Day (elke werkdag tussen 16 en 18 uur). Wat zijn volgens jou de grootste verschillen in radiomaken tussen nacht en overdag?
Het verschil tussen deze programma’s is niet zozeer het tijdstip. Wout2day is een dagelijks programma met veel muziek en de waan van de dag. Vol nieuwsgierigheid over wat er die dag allemaal gebeurde. On The Beat is een puur muziek programma. Dat ook heel veel als podcast wordt beluisterd. Het tijdstip van uitzending is niet heel belangrijk. 

Is het zwaar om maar eenmaal per week de nacht door te moeten trekken?
Helemaal niet! Super leuk en goed te doen omdat ik On The Beat vanuit mijn thuis studio maak. Jurre Bosman sprak vier jaar geleden de wens uit dat hij een soul programma op zaterdagavond wilde. Nu hou ik van heel veel soorten muziek maar deze stijl zit in mijn DNA. Ik draaide vroeger niets anders met vriendjes op de plaatselijke piraat. Mijn kasten puilen uit van soul en classic disco. Dus ik had exact 2 seconden nodig om volmondig “JA” te zeggen tegen medewerking aan de Soulnight. Dat kost dan geen energie maar levert juist energie op.

Hoe hou je je luisteraars wakker? 
Hahaha, nou dat moet mijn luisteraar vooral zelf doen. Of half slapen, half luisteren, ook heerlijk! Ik zorg wel dat ik niet drie rustige ballads achter elkaar draai. Dan stort ik zelf ook in. Over het algemeen gewoon vol gas geven. Dat is sowieso het bizar mooie van radio maken. Al ben je helemaal kapot, leeg, op en ontzettend moe…. Zodra je de eerste plaat instart staan alle systemen in je lichaam aan! 

Je bent groot fan van Ferry Maat’s Soulshow. Je programma’s bevatten ook veel soul en classic disco. Maat mocht onlangs een uurtje van je overnemen. Is zijn stijl nog eigentijds genoeg om wekelijks een plekje op Radio 2 te krijgen? 
Ferry Maat is tijdloos. Datzelfde geldt voor de Soulshow. Het was geweldig dat hij een uurtje wilde maken! Maar vergis je niet; Ik hoef deze man natuurlijk niets uit te leggen. Die loopt de studio in. Kijkt even en begint zijn programma. Foutloos. En retestrak! Ferry is een kwaliteitsjock die altijd en overal een plek zou kunnen vullen. Maar Ferry heeft het veel beter voor elkaar. Hij woont op één van de lekkerste plekjes op de wereld en heeft 24 per dag zijn soulshow via een digitaal kanaal.

Wat maakt volgens jou nachtradio magisch?
Je luisteraar is vaak alleen. De maker ook. Dat maakt de beleving van maken en luisteren veel intenser. Waar je overdag vaak nog andere dingen doet naast radio luisteren is dat in de nacht vaak anders.

Je uitzending is ook via een podcast terug te luisteren. Hoe belangrijk is deze stream tegenwoordig?
Natuurlijk belangrijk. Op dat vlak is voor een luisteraars alles makkelijker geworden. Vroeger moest je met een timer op ingewikkelde wijze je cassettedeck klaarzetten om je favoriete programma op te nemen. Dat gaat nu veel makkelijker. En bij een specifiek muziek programma als “On The Beat” is het ideaal om het terug te luisteren op een moment dat het jou uitkomt. 

Verschillende stations hebben een nachtprogrammering. In sommige gevallen gaat het om een remix of een non-stop muziekprogrammering en enkelen stations werken met nacht-dj’s. Is er voor de nachtluisteraar voldoende te kiezen?
Bij NPO hebben we een breed aanbod aan nachtprogramma’s. Van mooie praatprogramma’s op Radio 1 tot toffe muziek programma’s op Radio 2. Ik word zelf heel blij van “Onze man in Deventer” en Nachtzuster Astrid de Jong. En ik ben ontzettend trots op onze Soulnight. Muzikaal gezien een uniek programma vol soul die je kent, herkent of leert kennen. Voor de liefhebbers van het genre is het geweldig om dat te mogen maken samen met Corne, Onecy, Frank en Jeroen.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*