Wilma Haan nieuwe adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws

Wilma Haan (38) is benoemd tot lid van de hoofdredactie van NOS Nieuws. Zij volgt Aletta Oosten op, die hoofd wordt van de NOS-afdeling Evenementen. Met Wilma is de hoofdredactie – verder bestaande uit mede-adjunct Bart Leferink, plaatsvervangend hoofdredacteur Giselle van Cann en hoofdredacteur Marcel Gelauff – weer compleet. Wilma begint haar nieuwe baan op 1 september.

image
Foto: NOS / Stefan Heijdendael

Marcel Gelauff: “Haar loopbaan is een brede en veelzijdige voorbereiding op haar functie bij de NOS. Uit alles blijkt dat Wilma een groot hart heeft voor het journalistieke handwerk, voor het belang van journalistiek voor een open en vrije samenleving, en voor de journalisten die daar elke dag hun best voor doen. Ook heeft ze door haar ervaring een open oog voor de druk waaronder een redactie als die van NOS Nieuws moet werken.”

Wilma Haan: “Als nieuwsjunk in hart en nieren kan ik mij geen mooiere plek voorstellen dan deze, in het hart van de Nederlandse nieuwsjournalistiek. Met ontzettend veel enthousiasme en enige trots voeg ik me vanaf september bij de mooie en professionele (hoofd)redactie van de NOS. Ik kijk ernaar uit mijn steentje te gaan bijdragen aan de belangrijkste taak van de NOS: betrouwbare en toegankelijke journalistiek leveren voor iedereen in Nederland. En dat op alle platformen die die enorme doelgroep maar wil.”

Loopbaan

Wilma Haan studeerde Journalistiek in Zwolle, heeft een propedeuse Wijsbegeerte en begon haar journalistieke carrière in 2005 bij de Hoogeveensche Courant. Twee jaar later – nog voordat ze in Zwolle was afgestudeerd – kon ze aan de slag als algemeen redacteur en verslaggever bij NU.nl. Na periodes bij de Economie- en de Buitenlandredactie werd ze chef redactie, waarna ze niet alleen verantwoordelijk was voor het aansturen van de redacteuren, maar ook voor de inhoud en de nieuwskeuzes. Ze eindigde haar carrière bij NU.nl als adjunct-hoofdredacteur. In die hoedanigheid was ze onder meer nauw betrokken bij de (door)ontwikkeling van de online activiteiten.

In 2015 stapte Wilma over naar Het Parool, waar ze chef was van de eerstelijns nieuwsredactie en zich tegelijkertijd bezighield met het verder ontwikkelen van de digitale platformen van Het Parool en van Topics.nl.

Sinds februari vorig jaar is Wilma Haan directeur van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie die vindt dat overheden in Nederland hun informatie eerder en vollediger moeten delen met de maatschappij.

Ook haar nevenactiviteiten zijn nauw met de journalistiek verbonden: zo zat ze tot voor kort in de Raad van Toezicht van de organisatie van lokale publieke omroepen (NLPO), en was ze ad-interimvoorzitter en zes jaar lang bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Ook zat ze de afgelopen vijf jaar in de jury van De Tegel, de vakprijzen voor journalisten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*