Will Luikinga: ‘Radio is voorgekauwde handel geworden’

Precies 50 jaar geleden begon Will Luikinga (76) bij de zeezender Radio Veronica. Ondanks dat hij is vooral bekend is als radio-dj, heeft hij ook de tekst van het winnende songfestival liedje ‘Ding a dong’ van Teach geschreven. Het liedje waarmee Nederland in 1975 het Eurovisiesongfestival won. Ook presenteerde hij diverse tv-programma’s, waaronder Nederland Muziekland. Toch is Luikinga echt een radioman in hart en nieren. Recent was hij invaller bij Omroep Max voor de Tinekeshow. Patrick Kicken interviewde het radio-icoon over zijn halve eeuw durende radio carrière.   

Hoe kijk je terug op de tijd dat je bij Radio Veronica startte?
Toen ik in 1969 bij Veronica startte waren zij net van de Zeedijk naar het Laapershoek verhuisd. De zender was op de Hilversumse Zeedijk nog een zooitje. In Villa Laapershoek was alles strakker georganiseerd en werd het een echt bedrijfje. Voor Veronica werkte ik als redacteur voor een maandelijks tijdschrift met de naam ‘Hitparade’. Veronica-baas Rob Out kende ik goed en hij was gecharmeerd van mijn donkere stem, die volgens hem goed bij een nachtprogramma’s paste. Niet veel later kon ik bij Veronica starten. Het was een mooie wilde tijd, waarbij we bij het uitgaan regelmatig in de kroeg vochten met de jongens van concurrent Radio Noordzee.

Begin jaren ’90 vertrok je om samen met Erik de Zwart en Lex Harding Radio 538 op te zetten. Was het moeilijk om Veronica achter je te laten?
Nee, want Veronica was Veronica niet meer. Toen ik mijn vertrek had aangekondigd deden ze ook heel moeilijk. Ik mocht geen vakantiedagen meenemen en moest zelfs door mijn vertrek voor de productie van een nieuwe leader betalen. Als ik nu Veronica zie of hoor dan denk ik ook niet aan Veronica zoals ik dat ken. Veronica is niet alleen een naam, maar ook een soort ‘spirit’ en gevoel. Veronica was vroeger je vriendje, dat heb ik nu met geen enkel station meer.

Hoe was dat om bij 538 weer helemaal opnieuw te beginnen?
Het was heerlijk om weer te pionieren. Ik kreeg in het begin geen postzakken met fanmail meer; daar moest ik wel aan wennen. Toch was het wel heel leuk om weer leuke promotiestunts op te zetten. Zo heb ik met een golfkarretje de Elfstedentocht gereden om het station onder de aandacht te brengen. Daarnaast hadden we zo’n mooie actie, waarbij mensen bij andere stations in de uitzending ‘538 moet in de ether!’ moesten roepen

Hoe kijk je naar het huidige radio-aanbod?
Ik ben over het algemeen geen radio-enthousiast meer. Tegenwoordig luister ik vooral Spotifiy. Ik mis de radio-personalities.. Radio is voorgekauwde handel geworden met giechelende side-kicks. Ruud de Wild vind ik overigens nog wel steeds een hele goede dj.

Luister het hele interview (1 uur en 23 minuten) op Spreekbuis Radio of als podcast aflevering.

21 Comments

 1. Ik neem aan dat het oordeel van Will Leukinga over de huidige radiopraktijk toch vooral gebaseerd is op het materiaal dat ons wordt aangeboden op populaire zenders als 3 FM, Veronica, 538 enz. Er zijn natuurlijk meer omroepkanalen met andere doelgroepen. Ik beluister zelf vooral NPO Radio 4 en 1 (klassiek en “sport/nieuws”-zender). Over radio 4 ben ik redelijk tevreden, ofschoon dit kanaal wel erg gedomineerd wordt door AVRO/TROS, KRO/NCRV en MAX. De bijdragen van VPRO en VARA waren vroeger veel groter. VARA/BNN lijkt helemaal niet meer mee te doen op radio 4. Over radio 1 ben ik veel minder te spreken. Het is vooral een SPORTzender geworden met af & toe onderbrekingen voor dringend nieuws. (Nu overdrijf ik een beetje, maar mijn grief moge duidelijk zijn). Het nieuws en de informatieve programmablokken ertussen staan stijf van veel flauwe kulrubrieken (met name de Nieuws BV van VARA/BNN) en na elk plat praatje volgt een vlak plaatje. Het lijkt erop dat de makers er vanuit gaan, dat geen luisteraar meer een aandachtspanne heeft van langer dan 5 minuten en er is naar mijn smaak een soort dwangmatige drang naar luchtigheid, oppervlakkigheid en afwisseling. Ook worden nieuwsitems te vaak herhaald, vind ik. Een zeer gunstige uitzondering hierop is de nachtprogrammering: 00.00-02.00 uur Nooit meer slapen (sociaal cultureel, VPRO); 02.00-04.00 uur Focus (Geschiedenis en Wetenschap, NTR) en 04.00-06.00 Gaan! (interactief praatprogramma, VARA/BNN.). Ik blijf er dikwijls voor op om alles te horen en aan het eind van de nacht zelfs mee te doen (inbellen). Maar ja, welk normaal werkend mens kan zich veroorloven diens nachtrust daarvoor uit te stellen of op te offeren? Ik prijs me gelukkig dat ik dit wel kan maken.

  • Eens met Paul Plaizier hierboven wat de Nieuws BV van VARABNN betreft. Qua onderwerpkeuze en gedegenheid is daar weinig op aan te merken, maar waarom moet het allemaal ingebed worden in leukigheid? Ik mis rond de lunch een serieuze actualiteitenrubriek, met de nadruk op serieus. Zonder lollige Roelof-van-de-redactie of Druktemaaaker. Vertel nou eens gewoon wat er gebeurd is volgens diverse bronnen, laat een van de (meestal goed gekozen) deskundigen en betrokkenen aan het woord, maar hou op met het opleuken. Daar trappen jongeren echt niet in, hoor; als die naar Radio 1 luisteren, willen die vermoedelijk ook een gedegen aanpak van de actualiteit, zonder al die columnisten en rubriekjes.

 2. Wil lkwam inderdaad in 1970 bij ons.
  Op de Zeedijk heb ik hem nooit gezien, dus hoe kan hij nu zeggen dat het daar een zooitje was?

  Het blad waar hij werkte met Rob Out heette “Muziekparade” en niet “Hitparade’.

  We zullen maar zeggen dat “naarmate de jaren verstrijken de herinneringen vervagen”………….

  Verder kan ik hem wel een eind volgen, “veel voorgekauwd”, helaas.

  • Ons geheugen is het minst betrouwbare opslagsysteem, dat er bestaat, Juul! De inhoud wordt voortdurend aangepast aan nieuwe binnenkomende prikkels, maar is tevens onderhevig aan fysieke slijtage en soms bewerken we onze herinneringen bewust om pijnlijke ervaringen te vermijden, te compenseren of te neutraliseren. Maar puur functioneel is ons brein ook best onvolledig en slordig, zelfs als we nog gewoon gezond zijn en niks gedronken hebben. Kun jij bijvoorbeeld het embleem van de Nederlandse Spoorwegen of dat van onze oude, roemruchte elektronicafabriek Philips in 1 keer precies natekenen? Ik wed dat het jou niet in minder dan 10 keer lukt!

  • Hoi Juul
   Ik kwam daar dus regelmatig bij Rob Out en heb af en toe wat dingetjes in zijn programma gedaan
   o.a als Boer Harmsens
   Kan het zijndat jij er op dat moment niet was als in binnen liep

    • Heren, het geheugen vervaagt maar het gevoel blijft. Dat komt omdat de indrukken langer blijven hangen in het geheugen, iemand die in die hoedanigheid zijn gevoel omschrijft zal bewust zijn waarheid vertellen.

     • Zowel extreem positieve als negatieve herinneringen blijven langer aanwezig, of liever gezegd: worden makkelijker terug gevonden. Die zitten hoger in de responsrangorde. Maar wij bewerken ons geheugen voortdurend, waardoor bijvoorbeeld getuigenverklaringen vaak zo onbetrouwbaar zijn. Ook verhalen over seksueel misbruik/aanranding worden niet zelden gereconstrueerd. 60 tot 70 % van die “Me Too”-betogen is bull shit. Dat is heel erg voor die 30 tot 40% gevallen, waarin echt sprake is van verkrachting of misbruik.

   • Wil, je bent en blijft een TOPPER! Wars van de tegenwoordige radio voorkauw regels! Ik luisterde zo vaak ik kon en las je colums met alle vormen van plezier! Mis je nog elke dag!!

    Gr Martin

 3. Môgge Will, Helemaal gelijk (ook Jules!!) Goed interview !!! Vooral het gemis aan personalities is groot. Kwebbeldekwebbel Veeninga (?) die ons Felix Meurders moet doen vergeten. Heel slecht , deze juffrouw !!! JAJAJA DAAR IS’TIE !!!! ONGELOFELIJK JAJAJA : Het orakel Genee, erger kan niet, wil ons laten geloven dat Lex Harding , Erik de Zwart, Vincent van Engelen en nog zeker 10 collega-dj’s waaronder jij Will, nooit hebben bestaan. ’n Programma dragen door 1 presenator of DJ gebeurt niet meer, altijd ’n flauwe, humorloze , maar wél heel erg om zichzelf lachende side-eikel die voortdurend overal doorheen zwetst. Het moest toch maar eens worden gezegd. Het is geen wonder dat naar de radio nauwelijks meer wordt geluisterd.

  • Ik beluister de radio (zie boven) nog wel vaak en alleen ’s nachts nog langdurig (NPO Radio 1). En dan heb ik het dus niet eens over Radio 3 en al die andere popzenders. Dat oeverloze gezwam en dat “quasi culturele” gemasturbeer lijkt wel een epidemie!

 4. Ik ben ook vaak een nachtelijke luisteraar Paul. Leuk.

  Behalve naar Prem, dat vind ik zo heeeelemaal niks! Dan schakel ik naar BNR maar ja, dat is de laatste tijd meer een “auto zender” geworden. heel erg veel auto programma’s.

  • Ja, jij kunt je het ook veroorloven! Prem is er alleen op zondagavond (gelukkig!). Dan heeft POWNed zendtijd en dat is, zoals je weet “niet linkse” anti-radio. Ik vond vroeger Jan Roos nog veel erger. Prem vind ik wisselend. De programma’s met kandidaten van verkiezingen voor gemeenteraden en later Provinciale Staten kon ik wel waarderen. Maar als hij allemaal vriendjes en vriendinnetjes uit eigen kring gaat uitnodigen, dan haak ik ook vaak af. Hij is en blijft een beetje een uitslaande brand, die weleens wat schroeivlekken en blaren veroorzaakt. Is Radio 2 of radio 5 niks voor jou?

     • Ik zie mijzelf eerder als “onafhankelijk kritisch”, moreel & sociaal autonoom, en zeker niet “blinde links”. Bij sommige onderwerpen kom ik uit op “linkse” standpunten en conclusies (sociale zekerheid, milieu-, natuur- en klimaatbeleid, inkomensverdeling), maar over andere thema’s denk ik tamelijk “rechts” en conservatief (onderwijsdiscipline, criminaliteitsbestrijding, immigratie- en integratiebeleid). Uw typering van mij als “linkse rakker” is erg eenzijdig en kortzichtig. Maar mogelijk heeft u een stoornis aan uw linker oog en bekijkt u alles met het rechter?

 5. Ja… de dj (presentator) in dienst van de muziek ipv andersom… daar hoeft men tegenwoordig niet meer om te komen. Als je de oude programma’s van radio Veronica beluistert zijn die nog vaak verrassend fris. En de presentatie is gericht op de muziek en de luisteraar. Wil Luikinga was de enige met een sidekick 😉 zijn naam was Harry. Overigens, en dat weet Wil ook, goede radio met de geest van toen is nog altijd te beluisteren via http://www.192radio.nl en dat station is genomineerd voor beste internet radiostation, dat zegt genoeg, dus ik zou zeggen, luister mee, goed idee 😉

 6. Het verbaast mij soms een beetje dat de “nieuwe” media vaak gebruikt worden om juist de “oude” sfeer & stemming te doen herleven! Ik vind het prima, hoor. Maar hebben we toch ook niet enigszins te maken met, wat ik noem, de: “persoonlijk-publieke paradox”? Je vindt ZELF iets maatschappelijk heel belangrijk. Je start actie of een station en ontvangt verbale en sociale steun in het begin. Als het paaltje echter bij het puntje moet komen, m.a.w. dat daden aan woorden dienen te worden toegevoegd, dan blijkt de vriendengroep opeens een stuk kleiner dan je had gedacht. Beste Jan, ik wil je niet ontmoedigen, hoor. Mensen, jongeren vooral, hebben tegenwoordig de keuze uit zoveel aantrekkelijke, verleidelijke alternatieven. “Keuzestress” schijnt soms een oorzaak te zijn van ‘burn out’ onder jong volwassen. Maar ik blijf hopen: kwaliteit verloochent zich uiteindelijk nooit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*