Update: NPO-rapport Boston Consultancy Group nu openbaar

Het rapport van de Boston Consultancy Group over de NPO is nu openbaar in te zien.

De NPO leek eerder het ministerie geen inzage te willen geven in het rapport over de mogelijkheden om verder te bezuinigen op overhead. 

Update: Ondanks kritische geluiden van kamerleden tijdens het Mediadebat, geeft  NPO aan het betreffende document voor het mediadebat al met de mediawoordvoerder van de fracties te hebben gedeeld.  Het document was echter nog niet online openbaar verkrijgbaar.

De NPO woordvoerder meldt aan Spreekbuis: ‘Het rapport van BCG was gisteren voor pers op aanvraag beschikbaar. Hieronder bijgevoegd. Conclusie is dat er bij de omroepen op overhead al veel is bezuinigd en dat daar niet veel meer op bezuinigd kan worden. Er is geen laaghangend fruit. Het rapport is gedeeld met de minister en alle mediawoordvoerders, ter voorbereiding op het Kamerdebat. We hebben het niet eerder openbaar gemaakt omdat er op detailniveau cijfers worden gedeeld over onder meer programmakosten, huisvestings- en ICT-kosten. Vanwege onze onafhankelijkheid en omdat wij programmakosten van de omroepen niet de speelbal van de politiek willen laten worden.”

Martin Bosma (PVV) meldt aan Spreekbuis: ‘De minister moest er om zeuren, de coalitiepartijen moesten er om vragen. Ze kregen het niet. Het kwam pas toen de Telegraaf ging rondbellen…..’

Document

10 Comments

 1. Nou dan kan dat irritante, niet gehindert door enige kennis, VVD kamerlid dat gisteren bij Jinek zat het mee doen.

  En hij zat maar te zeuren over dat er “on line” gekeken moest worden………

  Van dergelijke kamerleden werden wij als programmamakers nou helemaal gek de laatste jaren.

  • De VVD is altijd de vijand van de publieke omroep geweest. Zij vinden immers toch dat alle overheidstaken geprivatiseerd zouden moeten worden? Dat de beloofde prijsverlaging, kostenbesparing, serviceverbetering en doelmatiger dienstverlening totaal niet uit de verf komen, eerder het tegendeel, boeit hen voor geen meter. Als het model van de vrijemarkteconomie maar zegeviert. De rest is ballast.

 2. Mooi dan kan alvast NPO3 geschrapt worden en alle overbodige netmanagers en hun secondanten die de hele dag op reissites zitten waar bn’ers vd d-categorie nu weer gedropt kunnen worden van ons belastingcenten!

  • Ik vraag me wel af waarom de NPO zo’n moeite had om dit rapport openbaar te maken. In feite lijken de resultaten en conclusies toch in hun voordeel? Maar blijkbaar bestaat er binnen de NPO eveneens een neiging om details over bedrijfsvoering aan het daglicht te onttrekken. Dan geef je voer aan de vraatzuchtige, kritische konijnen binnen de tegenstanders van de PO.

 3. Ik ben niet de enige die de VVD meneer onzin vond verkopen.

  Ook oud collega Ton Verlind is kennelijk die mening toegedaan.
  Zie zijn collum in SB elders op deze website. Een klein citaat van Ton:

  “Zelf heb ik met nogal wat verbazing naar de mediaspecialist van de VVD gekeken en geluisterd; als het om publieke omroep gaat zelden zo’n onzin uit iemands mond horen komen. Het is het bewijs dat in Den Haag niet de argumenten tellen, maar vooringenomen standpunten.”

1 Trackback / Pingback

 1. Supergeheim onderzoeksrapport NPO gelekt, titel: 'Hoe en in welke mate kan bezuinigd worden op organisatiekosten?' - TPOok

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*