Weer vandalisme op Mediapark

Imker Ben Bus kreeg maandag opnieuw een vervelend telefoontje van de beveiliging van het Mediapark. Een van de bijenkasten die afgelopen vrijdag was omgegooid en door een collega-imker weer rechtop was gezet, lag in het water. Bus is het vandalisme spuugzat, maar aan hekken neerzetten of het verplaatsen van zijn bijenkasten wil hij nog niet denken.

’Ben vannacht thuis gekomen van vakantie en moet meteen aan de bak. Ik ga kijken wat ik kan redden’, zo appt de Hilversumse imker Ben Bus maandagochtend. Hij stuurt een foto van een bijenkast die voor de helft in de blusvijver op het Mediapark ligt mee.

Een halfuur later neemt hij de schade op. En helaas: opnieuw lijkt het er sterk op dat de kast moedwillig het water in is getrapt. Net als de vier voorgaande keren. „Het is precies dezelfde die vrijdag ook al was omgetrapt”, vertelt Bus. Er zit een deuk in de zijkant van de bak. En erger nog: het grootste deel van het 60.000 bijen tellende volk is dood. En ook de oogst – lindehoning – is onbruikbaar geworden. Bus schat de schade op een paar honderd euro. Een flinke domper, omdat hij behalve van donaties afhankelijk is van de verkoop van diezelfde honing.

Toch ziet Bus geen heil in hekken. Zo op het oog de snelste manier om de bijenkasten veilig te stellen. Ook het verplaatsen van de bakken uit het wandelbosje naar bijvoorbeeld een van de daken van de studio’s ziet hij niet als oplossing. „Deze bakken zijn bedoeld als educatie”, legt de Hilversummer uit. „Mensen lopen hier langs, zien mij bezig en vragen mij de oren van het hoofd. Hartstikke leuk dat ik ze het dan kan laten zien en uitleggen. Sterker nog, ik laat mensen vaak hun hand op de bak leggen. Dan voelen ze zelf hoe warm die is.”

Toen twee bakken in november 2019 werden omgeschopt of omgegooid, meldde de beveiliging vaker langs te komen. Maar dat blijkt dus weinig zin te hebben. „Als de beveiligers weg zijn, kunnen ze zo hun gang gaan”, aldus Bus, die nu zelf maar af en toe gaat posten. Hij heeft zijn hoop nog altijd gevestigd op camera’s op het pomphuisje aan de overkant. Maar ook natuurcamera’s in bomen ziet hij als optie, al is het maar om vandalen af te schrikken. Hij heeft hier volgende week een gesprek over met het Mediapark-management.

Ondertussen probeert de imker – die de afgelopen maanden voor Leefbaar Hilversum in de gemeenteraad zat – de biodiversiteit op het Mediapark op te krikken. Hij heeft hier voor op 1 juli 4800 euro uit het Stadsfonds gekregen. Bus zijn idee is om tientallen kleine bijenhotels over het Mediapark te verspreiden om zo ook wilde bijen te trekken. Daarnaast wil hij tien kilo aan inheemse bloemenzaden gaan zaaien. Ook gaat hij aan de slag met vogelhuisjes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*