5 Comments

 1. TikTok, het zegt me heel weinig en nul-komma-nul interesse, maar ik heb ook geen smartfoon. De smartfoon die zo’n 15 jaar geleden z’n revolutionaire entree maakte en voor iedereen een zegen is, maar (bijna) niemand meer ziet wat voor verwoestende gevolgen het heeft op hun gedrag, hun leven en vooral hun ‘menszijn’. Nog los van alle tijd en de verslaving die het met zich meebrengt, maar ook als de smartfoon even in de tas, of jaszak zit, zuigt deze sluipende digitale demon je uit: continu ‘aan staan’, geen rust meer hebben en niet willen en niet meer kunnen lummelen, lanterfanten, of even helemaal niets doen, maar voortdurend hunkeren naar prikkels, waar vandaan ook: tv, gamen, Spotify, drinken, roken, sporten … Als je maar je eigen gedachten en iedere vorm van creativiteit kan ontlopen. Zo staan jullie ervoor.

  Op 29 december was op Radio 1 een uur aandacht voor de driedelige HUMAN-podcast ‘Altijd aan’ met daarin opgenomen de eerste aflevering. Experts en gebruikers vertellen over de dramatische gevolgen van de smartfoon en het levert een onthullend, ontluisterend en dystopische toekomst- en mensbeeld op. Met dank aan TikTok.

  https://www.nporadio1.nl/podcasts/altijd-aan

  Maar er wordt teveel gewezen naar de grote techbedrijven en de digitale elite die vooral de schuld zouden zijn, maar uiteindelijk is het vooral een individuele keuze: doe ik m’n smartfoon straks nog aan, of doe ik m weg. Wat doe jij?

  Vanavond 10 over 10, de lachende klok, De Schreef van Freek op NPO 2. Het woord smartfoon komt er niet in voor, maar het geeft wel antwoord wat je kan doen aan een verkwist leven. Het is nog niet te laat.

 2. Correcte link van het hele programma op Radio 1, HUMAN, presentatie Floortje Smit, uitgezonden op 1 januari tussen 22 en 23 uur in plaats van Langs de lijn. Een avond zonder sport! Ook dat nog.

  https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/npo-radio-1-special/c2b64f4d-8bab-421c-9a99-d6880dd5db0a/2023-01-01-altijd-aan

  +

  Co de Kloet is weg bij de NTR, maar terug bij de Concertzender. Iedere zaterdagavond tussen 21 en 22 uur met Co Live! Met jazz en beyond. Enjoy.

 3. Dat techbedrijven daar in investeren zegt ook niet alles. VR is nog steeds een niche product en dat zal het ook nog heel lang blijven.

1 Trackback / Pingback

 1. Wat maakt Tik Tok nou zo’n krachtig social media platform? Patrick Kicken in gesprek met TikTok expert Joey Scheufler – TikTok Agency Nederland

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*