Waarom worden er weinig Nederlandse tv-programma’s in 4K uitgezonden?

Nederlandse televisieprogramma’s worden zelden uitgezonden in 4K of 8K vanwege enkele overheersende factoren:

  1. Consumentenvraag en TV-capaciteit: Talpa Network, waaronder zenders zoals SBS, Veronica en Net 5, heeft aangegeven dat er momenteel geen plannen zijn om uit te zenden in 4K, omdat er niet genoeg televisietoestellen zijn die het 4K-signaal kunnen ontvangen. Ze geloven dat investeren in 4K-uitzendingen pas zin heeft wanneer er voldoende vraag van consumenten naar is, en die zien ze op dit moment niet.
  2. Kostenfactoren: Het uitzenden in hogere resoluties zoals 4K of 8K brengt extra kosten met zich mee, wat veel tv-zenders mogelijk bezwaarlijk vinden. Deze financiële last is een belangrijke reden waarom veel tv-zenders nog niet zijn overgestapt naar 4K-uitzendingen .
  3. Beschikbaarheid van 4K-content: Hoewel het aanbod van 4K-content toeneemt, vooral op platforms zoals Netflix en YouTube, is er op lineaire tv in Nederland geen 4K-inhoud beschikbaar. Bedrijven zoals Ziggo werken aan de introductie van een 4K-box en hoewel er nog geen 4K-zenders zijn, is er een mogelijkheid dat specifieke content zoals Formule 1 in de toekomst in 4K wordt aangeboden. KPN biedt al wel een 4K-abonnement aan via een settopbox, maar het aanbod is beperkt tot enkele zenders. Streamingdienst Videoland biedt ook enkele series aan in 4K, maar alleen via zijn app op Samsung-tv’s
  4. Huishoudelijke adoptie van 4K-tv’s: Volgens een rapport heeft 44% van de huishoudens in Nederland een 4K-televisie. Echter, na het Europees Kampioenschap (EK) was er niet veel 4K-inhoud beschikbaar om te bekijken. Het rapport suggereert dat ondanks een significant percentage huishoudens met 4K-tv’s, het gebrek aan 4K-inhoud na grote evenementen zoals het EK duidelijk is.
  5. Resolutie Perceptie: Het is ook vermeldenswaard dat om het verschil tussen een 4K-tv en een Full HD-tv waar te nemen, kijkers op een optimale afstand van het scherm moeten zitten; anders kunnen de verbeterde details die door de 4K-resolutie worden geboden, onopgemerkt blijven.

De adoptie van 4K en 8K-uitzendingen in Nederland lijkt is beperkt door lage consumentenvraag, technologische capaciteit, kostenoverwegingen en de beschikbaarheid van inhoud met hoge resolutie.

2 Comments

  1. Het is weer hetzelfde verhaal,toen de overgang naar HDTV format,te weinig HDTV platte TV’s.Ik bezit al div jaren over de LG 140 cm scherm met voorzien van de 4 K UHD format.De moderne 4 K UHD tv’s schalen het HDTV format naar een hogere resolutie,door hun nieuwste Chip technologie.Via de Schotel kan ik SES ASTRA 4 K Demo UHD ontvangen,en via het HD-PLUS.de pakket(betaal TV pakket) zijn er vele Duitse 4 k UHD zenders te ontvangen.Maar daarnaast moet ook het 4 K resolutie worden uitgezonden in minimaal 40 MB en niet in een lagere bandbreedte’s en data-snelheden.En de ontwikkeling in de hogere resolutie,gaat steeds sneller.Via: youtube.nl (tik in) 8 K 120 Hz Demo by NHK Japan,wat alleen via de glasvezel en de Schotel te ontvangen zal zijn.Vele Aziatische omroepen,maar ook bij de Turkse omroepen zenden uit in de 4 K UHD format.Maar zoland de kijkcijfers het bepalen,of er wel of niet in 4 k UHD zal worden uitgezonden.Maar als je als Nederlandse consument het verschil niet kunt waarnemen,in de HDTV en de 4 K UHD format,zal de ontwikkeling steeds achterblijven.Vooral voor die groep kijkers die minder zichtsvermogen bezitten,maar vele ouderen in teruggang door oa staar,(moet wel verholpen worden),geven de 4 k UHD een geweldige belevenis in meer kijk/luistergenot,via gezonden ogen.Ook de duurdere 4 K UHD zijn vaak voorzien van betere inwendige geluids-dragers.De meeste huidige nieuw gekochte zijn vaak 4 K UHD platte TV’s.Veel Nederlanders die vlak aan de Duitse grens wonen,kopen een HD-PLUS.de pakket.Daarnaast kun je veel dichter-afstand nemen,tov de veroudere LCD TV’s,of de ouderen Glasbak TV’s die een zeer lagere resolutie bezitten,maar die zijn totaal niet geschikt voor een hogere beeld-resolutie.En via de Nederlandse Consumenten TV programma’s kan dat natuurlijk ook niet zichtbaar worden gemaakt.Het verschil tussen de HDTV en de 4K UHD Format.Met ULTRA HIGH DEFINTION van 3840x 2160 pixels.Advies: koop niet de kleinste format beeld-scherm,maar minimaal 140 schermbreedte.

  2. Daarnaast zullen alle Studio’s HDTV Camera’s vervangen moeten worden,door 8 K UHD format technologie.Via youtube.nl (tik in) Technology Demo: Canon 8 K Camera in Paris,en zo’n camera zijn zeer hoog in de aanschaf-preis.En dat zal ook een reden zijn,om niet te kunnen uitzenden,in het zeer hoogwaardige 4 K UHD en de 8 K UHD uitzendformat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*