Waarom steeds meer kijkers hun abonnement opzeggen

In een tijdperk waarin de technologie razendsnel verandert, zien we een opmerkelijke verschuiving in de manier waarop mensen televisiecontent consumeren. Steeds meer kijkers zeggen hun traditionele kabel-tv-abonnementen op. Maar wat drijft deze trend?

Flexibiliteit en Gemak van Streaming
De opkomst van streamingdiensten zoals Videoland, NLZIET, NPO Start, Netflix, Amazon Prime Video en Disney+maar ook Youtube heeft een revolutie teweeggebracht in de mediawereld. Deze platforms bieden on-demand toegang tot een enorme bibliotheek van films, series en documentaires, wat een aanzienlijk verschil is met de vaste programmering van kabeltelevisie. De mogelijkheid om te kijken wat men wil, wanneer men wil, en op elk apparaat, is een aantrekkelijke propositie voor de moderne consument.

Kostenbesparingen
Kabel-tv-abonnementen kunnen kostbaar zijn, vooral wanneer kanalen of pakketten worden toegevoegd die vaak niet volledig worden gebruikt. Streamingdiensten daarentegen bieden vaak meer betaalbare prijsmodellen en flexibele abonnementsopties. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijker om te betalen voor alleen de content die ze echt willen zien.

Overvloed aan Kwaliteitscontent
Streamingplatforms investeren enorm in originele content, wat resulteert in een reeks bekroonde shows en films die exclusief beschikbaar zijn op deze platforms. Deze kwaliteitscontent is vaak niet beschikbaar via traditionele kabelnetwerken, waardoor kijkers worden aangemoedigd om over te schakelen naar streamingdiensten.

Veranderende kijkgewoonten
De kijkgewoonten, vooral onder jongere generaties, zijn aanzienlijk veranderd. Er is een groeiende voorkeur voor het consumeren van media via smartphones, tablets en laptops, in plaats van traditionele televisies. Streamingdiensten spelen in op deze verschuiving door content aan te bieden die geoptimaliseerd is voor verschillende apparaten. Kabel-tv-aanbieders passen zich aan deze veranderende markt aan door hun eigen streamingdiensten te lanceren of door samen te werken met bestaande platforms. Echter, veel consumenten hebben al de overstap gemaakt, aangetrokken door de voordelen die reeds beschikbaar zijn in de streamingwereld.

De trend van het opzeggen van kabel-tv-abonnementen wordt gedreven door de wens naar meer flexibiliteit, lagere kosten, en toegang tot een diverser en rijker aanbod van content. Terwijl de kabelindustrie zich aanpast, lijkt de verschuiving naar streaming een blijvende verandering in het medialandschap te zijn.

Cordcutting in Nederland
Cordcutten – het stoppen van lineair kijken en overstappen naar online – is in Nederland in 2022 weer flink toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer Stichting Kijkonderzoek dat is opgenomen in het Nationaal Mediaonderzoek (NMO). Cordcutten kost providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway veel inkomsten. De verkoop van traditionele lineaire tv-abonnementen neemt erdoor af. Uit het NMO blijkt dat 1 op de 10 huishoudens – negen procent om precies te zijn – geen traditioneel lineair tv-abonnement koopt. In 2021 lag het percentage cordcutters op 7,5 procent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*