Waarom Mediastad Hilversum nog maar een beperkte rol in de muziekindustrie speelt

Het is duidelijk dat Hilversum naast radio en tv ook een significant centrum is geweest voor de muziekindustrie in West-Europa, voornamelijk door de aanwezigheid van vele muziekgerelateerde organisaties en bedrijven zoals Universal Music, Warner Music en Spinnin’ Records.

De stad herbergt de Wisseloord Studios, een opmerkelijke plaats waar tal van nationale en internationale artiesten hun muziek hebben opgenomen, waaronder Mick Jagger, Tina Turner en Elton John. Verder zijn instellingen zoals het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest gevestigd in Hilversum​.

De Wisseloord Studios, naast een opnamestudio, herbergt ook de Music and Music Production Academy. Deze academie staat bekend om haar wereldklasse kwaliteit en biedt een platform voor opkomend talent om te leren en te interageren met succesvolle individuen in de muziekindustrie​​.

Nog steeds zijn er veel platenlabels in de Mediastad te vinden, waaronder het Europese hoofdkantoor van Universal Music, 8ball Music en CTM Outlander.

In de jaren ’90 veranderende echter de prominenter rol van Hilversum in de internationale muziekindustrie.

  1. Globale Evolutie van de Muziekindustrie: De wereldwijde muziekindustrie heeft sinds de late jaren ’90 een significante evolutie doorgemaakt met de opkomst van het internet, waardoor de consumptie en productie van muziek zijn veranderd.
  2. Verandering in Inkomstenstromen: De komst van digitaal downloaden en streamen heeft de inkomsten verschoven van opgenomen muziek naar live optredens. Deze overgang heeft de traditionele structuur van de muziekindustrie in Hilversum geraakt, en hebben geleid hebben tot een afname van zijn prominente rol.
  3. Veranderingen in Muziekproductie: Hilversum huisvest diverse opnamestudios zoals de Wisseloord Studios. Door nieuwe technieken werd het onderscheidende karakter van deze studio’s minder groot.
  4. Belang van de traditionele media: Traditionele radio- en tv-zenders waren lange tijd van belang voor het succes van artiesten. Een optreden in TopPop, Countdown of airplay op de radio stond vaak garant voor een notering in de Nederlandse Top 40. Vaak werd Nederland als testland gebruikt om te zien of een hit ook internationale potentie had. Voor veel platenlabels, maar ook artiesten was het daarom van belang om in of in de buurt van de Mediastad zich te vestigen. Door de komst van Spotify, Youtube en andere social mediaplatformen werden de traditionele media minder belangrijk.

1 Comment

  1. Het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan is naast repetitielocatie voor het Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch en Metropole Orkest ook gerenommeerd om haar akoestiek voor opnamen van genoemde ensembles en andere bekende musici en artiesten. Door de aanwezigheid van het MCO in Hilversum blijft deze gemeente een belangrijke rol spelen in de muziekindustrie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*