Vincent Bijlo positief over nieuwe 3FM


De luistercijfers zijn al jaren extreem laag voor een landelijke radiozender en veel critici menen dat 3FM na ruim een halve eeuw haar beste tijd heeft gehad. Radiospecialist Vincent Bijlo denkt na het langdurig luisteren van 3FM daar anders over. 

Bijlo schrijft in zijn NRC-column: “Vervult 3FM geen publieke taak meer? Dat doet het wel degelijk. Luister eens een weekje naar de frisse, vrolijke en maatschappelijk betrokken toon. Hoor de vrouwelijke deejays, op geen enkele zender zijn het er zo veel als op 3FM. Hoor de beginnende Nederlandse muzikanten, die uitgebreid de tijd krijgen om hun muziek te promoten in live optredens op zender.”

Volgens hem mag 3FM nog wel wat alternatiever en minder braaf: “De itempjes die de muziek afwisselen zijn soms wat bravig, ik hoor graag wat meer lef en brutaliteit. De spelletjes en quizjes zijn af en toe erg flauw, maar dat waren ze vroeger ook, op dat nu zo bejubelde oude Hilversum 3.”

3FM is volgens hem “als een station dat als een trein door de dag rijdt. Als je instapt hoor je bij de club, je wordt aangesproken, je bent deelgenoot.” 

Ondanks de lage luistercijfers is 3FM een platform voor jonge, zelfbewuste mensen met een muzieksmaak die net buiten die van de commerciële zenders valt.

Lees verder op NRC>

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/03/3fm-is-alleen-passe-voor-wie-er-niet-naar-luistert-a4042225?utm_source=NRC&utm_medium=whatsapp

9 Comments

 1. Het is een trein die van show naar show steeds wat andere gasten oppikt. De shows klinken allemaal eigen en dat is eigenlijk prima. Een dag 3FM luisteren is zeker geen terreur, al zou ik tijdslots van twee uur (buiten de ochtendshow en de middagshow) fijner vinden.

 2. En toch voelt bijna niemand zich er echt thuis. Het is inderdaad wat te algemeen en het heeft een soort identiteitscrisis qua muziekstijl. De alternatieve/rock kant is een paar jaar geleden overboord gegooid ten faveure van de singer/songwriters en hiphop. Maar de echte fans van die muziek luisteren amper radio.
  Terug naar de alternatieve rock roots lijkt wel de oplossing. Veel 40 en 50 jarigen houden er van en laten die nu ook nog eens veel radio luisteren. En er is geen alternatief voor behalve soms radio2 of Veronica.
  Combineer dit met beginnende bands en live muziek en je krijgt weer bod. Dan pak je vanzelf weer marktaandeel terug.

  • Ik geloof niet in mikken op een bepaalde leeftijdsgroep.

   Als 3FM de hele dag een mix van hitmuziek en alternatievere tracks draait en extra aandacht aan beginnende (nederlandse) acts schenkt, dan is het een station voor alle leeftijden.

   Wat mij betreft voldoet het station nu al aan dat beeld. De meeste dj’s zijn in contact met de luisteraar en sluiten aan op de belevingswereld.

   Laat 3FM maar schuiven.

 3. Dan maar luisteren naar radio M utrecht. Daar is de programmering al jaren het zelfde. Veel, heel veel luisteraars buiten de provincie. Vooral nu door DAB + weten meer mensen radio M utrecht te vinden

 4. Bijlo schrijft dit jaar in NRC een serie waarin hij steeds een radiozender onder de loep neemt. Nu dus 3FM en wat opvalt is dat hij voornamelijk heel positief is over de reeds besproken zenders en ook nu over 3FM. Er staat in het stukje hierboven dat de spelletjes wel flauw zijn, maar in zijn artikel schrijft hij later dat hij juist die flauwigheid zo leuk vindt. Dus ook dat is geen kritiek.

  Opvallend nog deze passage:

  “Er gaan stemmen op om de zender op te heffen. Jongeren luisteren toch geen radio meer, zeggen ze. Geef de FM-frequenties aan Radio 5, de deejays vinden hun weg wel naar andere stations. Is die kritiek terecht? Vervult 3FM geen publieke taak meer?Dat doet het wel degelijk. Luister eens een weekje naar de frisse, vrolijke en maatschappelijk betrokken toon.”

  Nu kijk ik nooit naar die ellenlange YouTube-interviews van Kicken met allerlei radio-betrokkenen, maar onlangs zag ik op Spreekbuis op het embedded-videobeeld van Spreekbuis TV Vincent Bijlo. Toch gelijk een stukje geluisterd, want ik ken hem enigszins, maar ben recent in onmin met hem geraakt, maar we zijn beiden grote en brede radioliefhebbers. En wat zei ie twee jaar geleden ongeveer, “Ach dat 3FM, ze moeten die FM-frequentie aan Radio 5 geven …”. Veel meer heb ik niet gehoord. Nu weet hij dat ik het daar niet mee eens ben, met argumenten en vind dat 3FM in de ether moet blijven. Vorige week schreef ik nog hier dat 3FM een nieuwe impuls mag krijgen als kwaliteits-popzender voor jong en oud door bijvoorbeeld Leo Blokhuis en Giel Beelen samen als zenderbaasjes (en ook als deejays) aan te stellen.

  Het is altijd te prijzen wanneer iemand een mening herziet, tenzij er sprake is van opportunisme door een gebrek aan ruggengraat om het iedereen zonder al te veel kritiek maar naar de zin te maken.

  Benieuwd welke drie radio-coryfeeën genomineerd gaan worden (deze maand nog?) voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021 en wie hem uiteindelijk gaat krijgen. Velen hebben hem al eens ontvangen en wordt de keuze ieder jaar moeilijker, maar het zou me niet verbazen als hij dit jaar wordt toegekend aan iemand die ik in deze reactie heb genoemd.

 5. Studio sixties, elke werkdag van 14:00 tot 15:00. Presentatie: Edwin meerman.
  Ook dat is radio M utrecht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*