Vier omroepen ontvangen Keurmerk Nederlandse Streekomroepen

De Publieke Omroep Amsterdam (POA) heeft als zesde lokale publieke omroep van Nederland een Keurmerk gekregen. Daarnaast heeft Marc Visch (directeur-bestuurder stichting NLPO) ook drie hernieuwde keurmerken uitgereikt aan OPEN RotterdamOOG in Groningen en de WOS in ‘s-Gravenzande. Met het keurmerk toont een omroep aan te voldoen aan de eisen van een eigentijds Lokaal Toereikend Media-Aanbod.

Marc Visch: “Het was heel bijzonder om heel het land door te kunnen reizen en deze vier keurmerken te overhandigen. De sector timmert al jaren hard aan de weg om de lokale journalistiek te versterken. Stuk voor stuk zijn deze omroepen een prachtig voorbeeld van hoe een lokale omroep het verschil kan maken voor de lokale samenleving. Vele omroepmedewerkers, betaald en vrijwillig, zetten zich hier dagelijks met hart en ziel voor in. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.”

Ontwikkeling en professionalisering

De publieke lokale omroepsector is volop in ontwikkeling. Zo staat er in 2025 een stelselwijziging op stapel. In de tussentijd wordt er hard gewerkt aan verdere professionalisering van en samenwerking tussen de lokale omroepen, onder andere met behulp van extra middelen die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hiervoor ter beschikking zijn gesteld. Deze middelen komen vanaf volgend jaar terecht bij tientallen lokale omroepen via een subsidieregeling van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en worden door de NLPO ook ingezet voor het aanbieden van laagdrempelige trainingen en kwartiermakers. In het kader van die ontwikkelingen, is het de verwachting dat er in de komende jaren steeds meer lokale omroepen kunnen voldoen aan de keurmerkcriteria.

Impressie uitreiking Keurmerken

Benieuwd naar de reacties van de omroepen op hun bemachtigde Keurmerk? Bekijk hieronder de video. 

Over het keurmerk

Het keurmerk Nederlandse Streekomroepen maakt de journalistieke kwaliteit en professionaliteit van lokale omroepen inzichtelijk. Het stelt objectief toetsbare eisen ten aanzien van onder meer de efficiëntie en het productaanbod, die onafhankelijk worden getoetst door het Keurmerkinstituut. Streekomroepen die op alle criteria voldoende scoren mogen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen voeren bij hun dienstverlening. Het keurmerk geeft invulling aan de Media wettelijke term Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA). Het keurmerk is drie jaar geldig en kent een tussentijdse controle halverwege deze periode. Onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het keurmerk.

Voor meer informatie over het keurmerk, kijk op www.opwegnaarhetkeurmerk.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*