Verandering van kijkgedrag in coronatijden

De coronatijd met lockdowns en vooral veel thuiswerken heeft ook effect gehad hoe mensen televisie kijken.

Uit onderzoek door NLZIET blijkt dat vooral in het begin van de coronaperiode (medio maart tot eind maart) door NLZIET-abonnees veel meer live televisie werd gekeken. Vooral de persconferenties en actualiteitenprogramma’s over corona wisten veel kijkers te trekken. Ook in april en mei waren er grote live-tv kijkpieken te zien tijdens de persconferentie. De laatste piekjes in live tv kijken zijn de persconferenties van 18 augustus en 1 september.

Het zomerseizoen staat doorgaans garant voor veel live evenementen op tv. Door corona gingen de meeste evenementen, waaronder het Eurovision Songfestival, Wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Zomerspelen niet door. De Champions League voetbalwedstrijden gingen gelukkig wel door en zorgde bij NLZIET voor een piek in live kijkers.

Het merendeel van de kijktijd vindt nog steeds plaats op het grote scherm (rond de 60%). Wel is hier vanaf medio maart het Corona-effect te zien. Meer mensen zijn thuis, dus minder noodzakelijk om op tablet/mobile/pc te kijken. Hierdoor was toen het percentage van mensen, die het grote scherm gebruiken iets hoger (65%). De laatste weken van de zomervakantie was er een lichte stijging van smartphone en tabletgebruik. Dit zal komen doordat Nederlanders toch weer wat meer naar buiten durven te gaan.

Over NLZIET

NLZIET is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en Talpa TV. Met de online tv-dienst NLZIET kunnen kijkers op één plek, het meest uitgebreide online Nederlandse televisieaanbod bekijken, waaronder alle live tv-zenders van NPO, RTL, Talpa en de regionale omroepen. Via de apps voor web, mobiel, Apple TV, Android TV, PlayStation 4, Amazon Fire TV en smart tv zijn programma’s uit het online aanbod van de omroepen met meer dan 140.000 programma’s, in hoge kwaliteit live, terug en vooruit te kijken, veelal zonder reclame en maandelijks opzegbaar.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*