Veel extra kosten bij publieke omroep door coroncacrisis

Vanaf het moment dat de coronacrisis zich aandiende is de landelijke publieke omroep uit de startblokken gekomen om Nederland open te houden, te informeren én te verbinden. Er zijn nieuwe programma’s ontwikkeld (zoals Frontberichten en Ouderenjournaal) en er zijn titels doorgetrokken tot in de zomer, zoals Op1 en Goedemorgen Nederland. Nu bekend is geworden dat ook de evenementen tot 1 september zijn afgelast, werkt de publieke omroep druk aan alternatieven: sommige evenementen gaan door in aangepaste vorm, zoals bijvoorbeeld het Prinsengrachtconcert. Voor evenementen die niet doorgaan wordt alternatieve programmering voorbereid, onder andere in samenspraak met de muzieksector.

De aangepaste programmering leidt tot extra kosten voor de landelijke publieke omroep. Deze kosten worden veroorzaakt door de financiering van programma’s ter vervanging van de weggevallen uitzendingen van (sport)evenementen sinds medio maart. Daarnaast zijn er extra kosten die het gevolg zijn van het vervallen dan wel uitstellen van programma’s die niet worden gedekt door een (productie)verzekering. Momenteel wordt door omroepen een inventarisatie van deze kosten gemaakt. Verder heeft de NPO voor Minister Slob een eerste voorlopige inschatting gemaakt van de meerkosten, waarbij ook rekening wordt gehouden met vrijval doordat programma’s niet doorgaan of naar achteren worden geschoven. De hoogte ervan is uiteindelijk afhankelijk van de ontwikkeling en impact van de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

De NPO houdt Minister Slob op de hoogte van de ontwikkeling van de meerkosten. 

Slob: ‘Ik houd een vinger aan de pols, want de meerkosten kunnen een negatieve impact hebben op de rest van de programmering van de NPO dit jaar, maar ook op die van volgende jaren. Hierover ben ik met de NPO in gesprek.’

3 Comments

  1. Mooie gelegenheid weer om al het overbodige eruit te halen.
    Zoals npo 3 en 3 fm.
    (zouden de commercielen ook eens moeten doen, wat moeten we met RTL 8 en SBS 9)

  2. Ze zullen wel weer geld nodig hebben en krijgen uiteraard van onze belasting centen. Wordt hoog tijd dat ze commercieel worden en hun eigen broek op gaan houden.

  3. De slimste mens is een herhaling… verder zie ik niets nieuws.
    Misschien dat Rutte betaald wilt worden voor zijn TV optredens?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*