Van Nieuwkerk naar RTL

Matthijs van Nieuwkerk stapt over naar RTL, meldt het AD op basis van bronnen. Eerder op de avond meldde ook Wilfred Genee in zijn tv-programma Vandaag Inside dat Van Nieuwkerk naar RTL gaat. De commerciële zender gaat het nieuws volgens Genee komende middag bekendmaken.

update: inmiddels is het nieuws officieel:

Peter van der Vorst, Chief Content Officer bij RTL: “Matthijs is een van de meest getalenteerde tv-makers van Nederland en dus zijn we ontzettend blij met zijn komst. Zijn unieke, bezielende manier van presenteren en zijn oog en oor voor bijzondere talenten, muziek en ontwikkelingen in de samenleving passen perfect bij RTL en onze kijkers.”  

Matthijs van Nieuwkerk: “De uitgestoken hand van RTL was hartelijk én direct zeer inhoudelijk. Ze wisten waarvoor ze me voor de komende jaren wilden vragen en ik kon me daar zeer goed in vinden. Om te beginnen krijg ik de kans om op zondagavond de week af te sluiten. Hoe ik dat precies ga doen, houd ik uiteraard nog even voor me, maar in ieder geval is er veel muziek. Daarnaast praten we over een aantal andere programma’s voor RTL, maar zeker ook voor Videoland. Dat is een prachtig podium voor reportages of portretten bijvoorbeeld. Kortom, we beginnen vanaf januari samen in volle vlucht aan een spiksplinternieuw avontuur. Ik heb het werk gemist.” 

Van Nieuwkerk (63) was tot vorig jaar een van de vaste gezichten van de publieke omroep en presenteerde in het verleden veelbekeken programma’s als De Top 2000 a GoGo, De Wereld Draait Door (DWDD), Chansons! en Matthijs Gaat Door. Een publicatie van de Volkskrant eind vorig jaar over de werkomstandigheden achter de schermen van DWDD bracht zijn tv-werk abrupt tot een halt. Van Nieuwkerk heeft zijn volledige medewerking verleend aan de onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) dat sindsdien onderzoek deed naar de werkomstandigheden bij de gehele publieke omroep. Dit rapport zou eerst rond de zomer van 2023 en later in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen, maar de presentatie ervan is onlangs opnieuw uitgesteld naar januari 2024.

RTL-CCO Van der Vorst: “Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC. Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de OGCO zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie. Omdat de open en goede gesprekken met hem reeds hebben geleid tot een overeenkomst, en de presentatie van het onderzoek onlangs weer is uitgesteld, willen we niet langer wachten met het bekendmaken ervan.” 

RTL Nederland is sinds begin 2023 onderdeel van het Mediapact Respectvol Samenwerken dat staat voor een veilige werkomgeving in de mediawereld, door middel van preventie, bewustwording en leiderschap. Het pact staat ook voor het gesprek aangaan, dilemma’s delen en van elkaar leren. Van der Vorst: “Dat hebben wij gedaan, en dat heeft Matthijs ook gedaan: het gesprek aangaan en leren van wat er mis is gegaan. Hiermee is wat ons betreft de weg vrij voor een rentree op tv. En wij zijn blij dat Matthijs hiervoor het RTL-podium heeft gekozen.” 

11 Comments

 1. De 63-jarige presentator gaat vanaf april onder meer een zondagavondshow maken waarin met muziek wordt teruggekeken op de afgelopen week. Maar eerst dus wachten tot ’41 januari’, de datum waarop het contract volgens Spreekbuis ingaat…

 2. Mooi nieuws voor hem, en eigenlijk past het ook wel aan de ene kant want RTL is een soort commerciële BNNVARA, dus best linksig maar met iets meer amusement. Maar toch ook wel het deugende/wokeness wijzende vingertje. Dus aan die kant vind ik het dan wel vreemd dat hij daar aan de slag gaat en een beetje hypocriet zelfs als ik zo vrij mag zijn. Hij werd in het ‘clubhuis’ RTL Boulevard tot zijn enkels toe afgebrand maar de afgelopen weken als er weer nieuws was over Matthijs omdat hij een boekpresentatie bijwoonde b.v., begon de boel te draaien. Er waren toen blijkbaar al gesprekken met RTL gaande. Dus zeer opvallend.
  Voor wat betreft die zondagavond, ik zou er geen echte talkshow van maken en zeker weg blijven van actualiteit. Talkshows daarover zijn er al te veel. Ik zou het dus niet urgent maken maar gewoon lekker over cultuur en muziek babbelen en laten horen. Matthijs voelt zich daar erg senang in als hij weer lofzangen kan geven over bepaalde artiesten. En verder zou ik dat Franse Chansons programma op Videoland gaan maken, denk dat dit een podium is waar dit uitstekend past. Misschien wel Leo Blokhuis ook wel aanschuiven in die nieuwe show.

 3. Dat men ondanks uitstel het onderzoek niet afwacht? Is dat ene programma op zondag dan zo belangrijk voor Matthijs?

  Maar wat duurt zoiets godgeklaag lang,zo.n onderzoek.

 4. Het is wel zo. Van Nieuwkerk vindt dat hij wel lang genoeg heeft moeten boeten. De man heeft van ellende een reis naar Amerika gemaakt met zijn nieuwe vriendin. Hij had zo.n berouw om zijn gedrag dat hij echt maanden ing wachten. Op het onderzoek? Nee, het beste bod.

  Marcel vindt dat prima. Ik niet. Ja woke ja. *gaap*

 5. Fak dat wokerapportje.

  Leve Matthijs, welkom terug.

  Als RTL en Peter slim zijn wisselen ze hem af met Beau en doet die pannenkoeken hoed drager (zie laatste uitzending) straks enkel het zomerseizoen wanneer Matthijs met vakantie is.

  Heb je in 1 klap een kijkcijferkannon.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*