Uslu reageert op afwezigheid NOS bij Israëlische ambassadebeelden. Benadrukt journalistieke vrijheid omroeporganisaties

Gunay Ulu,

Staatssecretaris Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft antwoord gegeven op eerder ingezonden kamervragen van de leden Pouw-Verweij (BBB) en Stoffer (SGP) aangaande de afwezigheid van de NOS bij een vertoning van beelden van de aanval op 7 oktober 2023 op de Israëlische ambassade.

Staatssecretaris Uslu bevestigde kennis te hebben genomen van het initiatief van de Israëlische ambassade om aan een selecte groep journalisten beelden te tonen van de brute aanval op Israëlische burgers op 7 en 8 oktober 2023. Ook was zij op de hoogte van het feit dat de NOS, ondanks een uitnodiging, niet aanwezig was bij deze vertoning.

Op de vraag of de NOS een sleutelrol zou moeten spelen in een neutrale en evenwichtige nieuwsvoorziening, antwoordde Uslu bevestigend. Ze benadrukte dat de NOS, als taakomroep van de landelijke publieke omroep, verantwoordelijk is voor dagelijkse nieuwsvoorziening en actuele verslaggeving. De NOS wordt gezien als de grootste onafhankelijke nieuwsorganisatie in Nederland, essentieel voor de nieuws- en informatievoorziening in het land. De staatssecretaris wees op de noodzaak dat het publiek moet kunnen vertrouwen op de onafhankelijkheid en professionele kwaliteit van de NOS. In antwoord op de vraag over het belang van ongecensureerde en onbewerkte beelden voor neutrale informatievoorziening, herhaalde Uslu de onafhankelijkheid en zelfverantwoordelijkheid van de NOS in hun taakuitoefening. Ze vermeldde dat de NOS verantwoording aflegt over de verslaggeving van de oorlog in Israël en Gaza en dat zij aanspreekbaar zijn via onder meer de ombudsman van de NPO.

Op de vragen over de reden van de afwezigheid van de NOS en of de Staatssecretaris bereid is deze reden na te vragen en te delen met de Kamer, gaf Uslu aan niet op de hoogte te zijn gesteld door de NOS. Ze benadrukte dat het haar niet past om de werkwijze van de NOS te beoordelen of aan te sturen, gezien hun onafhankelijkheid in taakuitvoering. De staatssecretaris benadrukt dat het niet haar rol is om in te grijpen in de redactionele keuzes van de NOS.

2 Comments

  1. Wiens rol is het dan wel? Pure willekeur. NPO/NOS is duidelijk onbetrouwbaar en laat allerlei, ongevraagde, onderzoeken doen die betaald worden met onze belastingcenten. NPO/NOS de FOX zender van NL !!

  2. “Ze benadrukte dat het haar niet past om de werkwijze van de NOS te beoordelen of aan te sturen, gezien hun onafhankelijkheid in taakuitvoering.”
    Ondertussen bij de NPO/NOS… Als haviken duiken ze op ON!.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*