Kamervragen over afwezigheid NOS bij vertoning beelden aanval op Israëlische ambassade

Op 13 november 2023 hebben de Tweede Kamerleden Pouw-Verweij (BBB) en Stoffer (SGP) Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de afwezigheid van de NOS bij de vertoning van beelden van de aanval op de Israëlische ambassade op 7 oktober 2023.

De Kamerleden vroegen of de staatssecretaris op de hoogte was van de vertoning, waarbij beelden van de aanval op Israëlische burgers werden getoond, en van het feit dat de NOS, ondanks een uitnodiging, daarbij niet aanwezig was. Ze benadrukten het belang van neutrale en evenwichtige nieuwsvoorziening door de NOS, gezien haar positie in het publieke bestel, en vroegen of de afwezigheid van de NOS de neutraliteit van de omroep ter discussie stelt.

Verder vroegen ze naar de reden van de afwezigheid van de NOS en of de staatssecretaris bereid was deze reden met de Kamer te delen. Ook stelden ze de vraag of het passend is voor een publieke omroep om niet deel te nemen aan een dergelijke ontmoeting, gezien de ernst van de gebeurtenissen. Aan staatssecretaris Uslu werd gevraagd of daarmee de neutraliteit van de NOS niet ter discussie niet ter discussie komt te staan.

14 Comments

 1. Volgens mij is het altijd zo geweest dat de politiek zich niet inlaat met de inhoud van de programma’s.
  Maar dat hebben deze kamerleden zeker nog niet door………………. Ik denk dat ze de omroep net pas in hun pakket hebben.

  • Dat zijn dan dezelfde politici die ON! uit het bestel willen hebben en eigenhandig hebben besloten dat hier ‘desinformatie’ wordt verspreid. Oftewel: infomatie die de zittende macht niet goed uitkomt maar uiteindelijk in 90% van de gevallen wél blijkt te kloppen.

   En oh ja, Juul: uitgerekend jij zou toch moeten weten dat de politiek zich al sinds mensenheugenis met de inhoud van programma’s bemoeit. Daarom moest jou geliefde zeezender ook weg, daarop konden ze hun achterban immers niet opvoeden. En ze doen het ook middels de Mediawet, waarin allerlei programmatische voorschriften staan zoals zoveel procent cultuur, zoveel procent vestrooing enz.

   Al in de jaren 20 van de vorige eeuw(!) moest een experimentele kleinschalige testzender van Philips weg toen men in Hilversum achter het bestaan ervan kwam. En in de affaire rond het zogenaamde ‘kabelgat van Sluis’ eind jaren 70 moest Aad Kosto (PvdA) lullen als brugman om een wetsvoorstel niet geplubiceerd te krijgen in de staatskrant teneinde het niet in werking te laten treden. Terwijl hij vlak daarvoor er nog mee akkoord gegaan was in de tweede kamer.

   Anders hadden we in 1980 al RTL en ITV op de kabel gehad via Deltakabel en de oerslimme Anthonie Dake. Die had namelijk wél het wetvoorstel gelezen in tegenstelling tot PvdA en ook CDA en vond zo een maas in de wet die de ‘specialisten’ over het hoofd hadden gezien. Die wet was al door het parlement, maar kon alleen in werking treden na publicatie – hetgeen dus nooit gebeurde. En dat was toch echt omdat de politiek het in zijn broek deed voor de komst van RTL, wat natuurlijk middels Veronique alsnog gebeurde en anders wel door de EU was afgedwongen.

   • Vooral dat wat jij aanhaalt over Aad Kosto is Juul wellicht selecttief vergeten, om dat toen de PO onder druk zo kunnen komen te staan en velen daar hun zwaar gesubsidieerde baan konden kwijt raken, en echt zouden moeten werken en niet achterover ligend te zien dat hun rekeningen vol stroomden.

 2. Ik geef de NOS groot gelijk dat ze daar afwezig waren. Iemand naar dat soort beelden laten kijken is die persoon opzadelen met PTSS. Het is absurt dat van niemand te vragen.

 3. Pouw-Verweij (BBB)… ex FvD, ex Ja21, nu BBB…
  En de SGP blinkt niet uit in democratie: vrouwen mogen bij hun niet op de Tweede Kamer verkieslijst. (toch wel grappig dat hij deze vragen samen met een vrouw van een andere partij indient…)

  Dan: de download van de kamervragen is een Word document!
  Handig, dan kan ik deze zelf even aanpassen, voordat ik ‘m doorstuur…..
  IT is een zwak puntje bij http://www.tweedekamer.nl.
  Als je daar doorklikt op de naam Pouw-Verweij staat naast haar foto nog een Ja21 logo…

  De beide kamerleden durven nogal om deze beeldenvertoning “neutrale informatievoorziening” te noemen.
  Volgens mij is dit éénrichtingsverkeer.
  Of wordt alles wat Israel de afgelopen tientallen jaren in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever heeft gedaan ook vertoond?

  Zowel Israel als HAMAS doen foute dingen.

 4. Dit met de situatie van ON vergelijken?

  Juul zei het goed. Juist omdat de NOS geen staatsomroep is.

  ON is door NPO gecorrigeerd en vraagt de staatssecretaris om ON uit het omroepbestel te halen. Dat is zoiets als de politie die een minister vraagt een agent te ontslaan.

  Maar duidelijk is wel dat het een niets te maken heeft met het ander.

  Wat ik wel eng vind is dat de oorlog tussen Israel en Hamas zich steeds meer hier lijkt af te spelen.

  • Madelief,

   Heb je wel eens gekeken naar de politieke kleur van de NPO bestuurders??
   De NPO is helemaal niet zo onafhankelijk als het lijkt dat is maar een rook gordijn.
   En oa de Media wet idem dito zoals Solaris al schrijft.
   Maak daar maar eens een studie van!

   • Een studie op internet?

    In het bestuur van Schiphol zitten vvders, hoor ik niemand over. Ja..

    En in Nederland mag je daar allemaal wat van vinden ook nog. Gaaf land.

    Nee ik ben niet naief maar ook niet paranoia.

 5. ANC,PLO,FLN,IRA waren terroristische organisaties nu zijn ze legitiem.
  Hamas nu terroristische organisatie over enige jaren legitiem?
  De enige keuze voor het midden oosten conflict is vrede via 2 staten oplossing. Anderhalf miljard moslims die steeds rijker en ontwikkelder dus ook op militair gebied kan niet door Israël en het westen tegen gehouden worden. Ik dacht dat Iran een land was dat geen deuk in een pakje boter kon slaan, mede door westerse propaganda. Dat blijkt dus anders te zijn

  • een 1 staten oplossing kan ook. alle joden naar europa, de moslims uit europa naar het midden oosten. kunnen beide bevolkingen rijker en ontwikkelder worden

1 Trackback / Pingback

 1. Uslu reageert op afwezigheid NOS bij Israëlische ambassadebeelden. Benadrukt journalistieke vrijheid omroeporganisaties - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*