United gaat voor vlekkeloze uitzending Noorderslag

Al 11 jaar verzorgt United de registratie van Noorderslag. Dankzij de jarenlange ervaring op het gebied van (live)entertainmentregistratie, krijgt de kijker ook van de 2018-editie alle hoogtepunten haarscherp op het scherm te zien. en dat is altijd weer een mooie uitdaging, vanwege de strakke planning en de infrastructuur van de Oosterpoort.

De live-uitzending van Noorderslag is opgezet rondom een presentatieset, drie podia en beelden, afkomstig van een draadloze RF-camera waarmee flexibel over het gehele terrein kan worden gemanoeuvreerd. Een stevig karwei, maar het geroutineerde United ziet er niet tegenop. “De uitzending kent twee regies die worden geleid vanuit één regiewagen”, zegt Gijs Vos, technisch projectmanager bij United. “Daar komen de beelden van vijftien camera’s binnen die samen de live-registratie vormen. Onze bevlogen vakmensen beschikken over de kennis en expertise om van zo’n project iets heel moois te maken.”

Faciliterend personeel
United, een fullservice-organisatie op het gebied van broadcastfaciliteiten, werkt op Noorderslag in opdracht van de NOS en in samenwerking met 3FM en VPRO. De omroepen nemen zelf ook beeld en audio op, onder meer in de Groningse binnenstad. Dat materiaal maakt United vervolgens geschikt voor uitzending. In totaal zijn er volgens Vos zo’n vijftig man bezig met het maken van de uitzending en aanvullende opnamen, waarvan 35 eigen mensen zijn. “Het personeel van de omroepen verzorgt de regie en de redactie. Onze mensen faciliteren alles daaromheen, van het leggen van kabels tot het bedienen van alle nodige apparatuur. Denk daarbij aan cameramensen, schakel-, geluids- en beeldtechnici, assistenten en graphics operators.”

Flink aanpoten
Operatie Noorderslag begint voor alle betrokken partijen in oktober. Vos: “Dan zijn er al diverse voorbesprekingen. Doordat we nu 11 jaar bezig zijn, loopt dat voortraject heel soepel. Ter plekke zit de uitdaging vooral in een strakke planning. We komen op vrijdag aan, als de Eurosonic Noorderslag Conference bezig is. Dan kunnen we een groot deel van onze sets opbouwen. Pas op de zaterdag na de conferentie kunnen we alles compleet maken voor de uitzending. We hebben dan twee uur de tijd om de zaak om te bouwen voordat de live-uitzending begint. Dat is flink aanpoten, maar het lukt altijd.”

Een extra uitdaging zit volgens Vos in iets waar maar weinigen bij stil staan: de route die de kabels moeten afleggen. “We gebruiken glasvezelkabels voor de doorgifte van de uitzendsignalen. De infrastructuur van het gebouw zorgt ervoor dat we vierhonderd meter kabel over het dak en door de fietsenkelder moeten trekken om die overal op de goede plek te krijgen.”

Mensen met elkaar verbinden
Naast de genoemde camera’s en regiewagen gaat er nog een montagebus mee naar Groningen, plus audiowagens en twee camerakranen om in de grote en kleine zaal optredens mee te filmen. Met al het materiaal worden een uitzending plus aanvullende opnamen verzorgd in HD-kwaliteit. Toch is het niet puur de apparatuur waarmee United al jaren goede prestaties behaalt. Vos: “United is vooral een club van professionele mensen. Vaklui die goed samenwerken en die verbinding leggen met anderen. We staan vaak onder druk, maar blijven altijd ontspannen en gemoedelijk doorwerken voor het beste resultaat. Met die prettige sfeer onderscheidt United zich in een sector waar werkstress niet ongewoon is.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*