Uitzendrechten WK meer dan de helft van toernooi inkomsten

Het WK voetbal komt er weer aan en links en rechts wordt er al flink geld verdiend aan het toernooi. Ruim voor de eerste aftrap zijn de uitzendrechten al verhandeld en is de kas gespekt. En dat gaat niet om zuinige bedragen, de uitzendrechten bedragen namelijk meer dan de helft van de totale toernooi inkomsten. We hebben een overzicht gemaakt van alle inkomsten voor een completer beeld.

5 miljard aan inkomsten voor FIFA

Dat er aan het WK grof geld wordt verdiend zal geen verrassing zijn. Volgens BNR zal het WK de FIFA ongeveer vijf miljard dollar gaan opleveren waarvan 3 miljard dollar bestaat uit de uitzendrechten en de overige 2 miljard uit commerciële inkomsten zullen komen.  

Als kijker zul je weinig merken van de kosten voor de uitzendrechten, het WK in Qatar is namelijk gratis te bekijken bij de NOS en zit niet verstopt achter een paywall. Aangezien de NOS het bedrag dat voor de uitzendrechten betaald is niet bekendgemaakt heeft, kunnen we ervan uitgaan dat ze diep in de buidel hebben moeten tasten. 

De overige 2 miljard commerciële inkomsten bestaan grotendeels uit advertentie inkomsten, ticketverkoop en overige kleinere inkomstenbronnen. 

Naast de FIFA levert het WK ook veel geld op voor het gastland Qatar. Zo wordt er geld verdiend aan wat er in de stadions gekocht wordt maar ook daarbuiten. Hotels, restaurants en cafés profiteren allemaal van het voetbal toerisme dat naar de wedstrijden komt kijken.      

Online inkomsten 

Naast de FIFA en het gastland Qatar, wordt er online ook goed geld verdiend aan het WK. Denk hierbij aan webshops die voetbalshirts en andere accessoires verkopen, maar ook aan bookmakers die hun slag willen slaan tijdens het WK.

De online gokindustrie is in Nederland sinds eind vorig jaar explosief gegroeid met het verder openstellen van de online gokmarkt. Voor deze nieuwe bookmakers is dit het eerste WK en dus een uitgelezen kans om de omzetcijfers een positieve lift te geven.

Bookmaker expert Sander van Bettingbonus.com vertelt ons dat de bookmakers al helemaal voorbereid zijn op het aankomende WK. “Alle bookmakers hebben de quoteringen al live staan en het is nu al mogelijk om WK weddenschappen te plaatsen”

Hij vertelt ons dat sportwedders nu al kunnen inzetten op toernooi uitslagen zoals welk team het WK zal winnen en wat de topscorer van het WK wordt. Ook is het al mogelijk om in te zetten op de eerste geplande wedstrijden zoals de wedstrijden van Nederland tegen Senegal en Ecuador.

De totale inkomsten van het WK

Naast de directe inkomsten van het toernooi zijn de totale inkomsten van het WK dus nog vele malen groter. Hoe groot deze precies zijn is op voorhand nog niet te voorspellen maar het geeft in ieder geval een goed beeld van de omvang van de totale industrie.  

Dat het bekijken van het WK daarom gratis is mogen we gerust een wonder noemen. Dit hebben we te danken aan de FIFA die als harde eis heeft dat de partijen die de uitzendrechten kopen deze gratis beschikbaar stellen voor iedere kijker.

De FIFA verdedigt deze stelling door te zeggen dat voetbal kijken voor iedereen toegankelijk moet zijn, maar natuurlijk leveren meer kijkers ook meer advertentie inkomsten op. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten en zorgt ervoor dat we allemaal het toernooi kunnen volgen zonder de portemonnee op tafel. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*