Uitgevers investeren in tweede generatie audio nieuws

New York Times journalisten gaan hun artikelen inspreken en BBC investeert in text to speech technologie.

Diverse uitgevers hebben in het verleden al ingesproken artikelen en eenvoudige TTS-software ingezet om artikelen om te zetten in audio. Door de doorontwikkeling van software naar menselijke text2speech technologie, maar ook de huidige populariteit van podcast-verhalen lijkt er een tweede golf van audionieuws te komen.

Diverse bekende buitenlandse media-organisaties zetten momenteel -elk in hun eigen vorm- in op audio, waaronder The Economist, BBC, New York Times en The Washington Post. Sommige uitgevers zetten audio-artikelen in om abonnees te behouden. Audio-artikelen bieden immers de mogelijkheid om content op andere momenten, bijvoorbeeld in de auto, te consumeren.

Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met voice. Blendle zet in op ingesproken audio-artikelen. NRC heeft een populaire NRC Vandaag podcast, waar het nieuws wordt besproken, startup XS2RADIO zet in op Text-to-speech, waarbij meerdere technieken worden gecombineerd en en NOS op 3 maken korte audiojournaals voor smartspeakers.

BBC’s Global News zet in op een synthetische stem, die zo menselijk als mogelijk moet klinken. “Je kunt niet iemand telkens een nieuwe audioversie van een artikel laten inspreken elke keer dat het wordt bijgewerkt”, zegt Andy Webb van de BBC. “Met de text to speech technologie zijn er nauwelijks extra productiekosten.”

Bron: WSJ

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*