TV-productie in Duitsland? Vergeet de milieusticker niet

Bron: Pexels.com

Hoe blijven vervuilende auto’s buiten de stadscentra? Met hun oosterburen hebben ze een goede oplossing gevonden. In Duitsland is het automobilisten verboden bepaalde milieugebieden in steden te betreden zonder verplichte milieukeurmerken. Voor productieteams, die lang of kortstondig opnames maken in een van de Duitse steden is dit iets waar men rekening mee moet houden. 

De “Umweltplakette” is in Duitsland verkrijgbaar als gele en groene stickers. Groen is voor schone auto’s en gele milieukeuren voor minder schone auto’s. In Duitsland komen oudere auto’s over het algemeen niet in aanmerking voor dergelijke milieustickers. Zo wordt de grootste bron van vervuiling uit een groot aantal binnensteden vermeden. Lees alles over dit keurmerk in Duitsland, het levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bij tv- en filmproducties, waar oude auto’s voor worden gebruikt is het handig om tijdig bij de betreffende instanties navraag te doen wat de mogelijkheden te zijn om vrijstelling te krijgen. 

66 steden
In 2008 werd de sticker voor het eerst gelanceerd in de steden Berlijn, Keulen en Hannover. Ongeveer 66 steden in Duitsland vereisen nu milieukeuren op autoruiten. Iedereen die zo’n stad binnenrijdt, kan deze herkennen aan het rode cirkelbord met de tekst “Umweltzone”. De meeste Duitse milieuzones zijn alleen toegankelijk voor auto’s met groene stickers. Iedereen met een auto met alleen gele stickers heeft zeer beperkt toegang tot de binnenstad. Bijna nergens zijn alleen gele stickers nodig. Het zal dus niet lang meer duren voordat het gele label hetzelfde lot zal ondergaan als het nu geëlimineerde rode label. Zo kan hij binnenkort uit het straatbeeld verdwijnen.

Milieukeurmerk
Het Duitse milieukeurmerk heeft tot doel de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit wordt vooral bereikt door de uitstoot van fijn stof te verminderen. Daarom is de kleur van de sticker op het voertuig ook afhankelijk van het merk en type. Voor de groene Umwelt-sticker moeten voertuigen met LPG- of benzinemotoren, evenals hybride voertuigen, voldoen aan de emissienorm Euro-2 of hoger (vanaf 1 januari 1993). Voor dieselauto’s geldt de uitlaatgasnorm Euro-4 (sinds 1 januari 2006). Euro 3-conforme dieselvoertuigen komen ook in aanmerking als er later een roetfilter wordt gemonteerd. Hoewel EV’shelemaal geen fijnstof uitstoten, komen ook voertuigen op elektriciteit of brandstofcellen in aanmerking voor het groene label. Ze zijn tenslotte de schoonste klasse auto’s.

Unweltzone
Automobilisten kunnen forse boetes krijgen als auto’s de “Umweltzone” binnenrijden zonder de vereiste stickers. Meestal komt dit neer op 80 euro. De verkeerspolitie let vooral op geparkeerde voertuigen, maar voert ook regelmatig controles langs de weg uit. In enkele gevallen hebben agenten wel eens de ogen gesloten voor buitenlandse toeristen en alleen gewaarschuwd, maar automobilisten moeten zo snel mogelijk het gebied verlaten. Meestal gaan mensen echter direct naar de bon. Zonder sticker naar Duitsland rijden is vragen om moeilijkheden. Mocht je echter op doorreis zijn en alleen de snelweg nemen, dan is er natuurlijk geen probleem. Aan de andere kant, als je van plan bent een van de Duitse steden te bezoeken waar de “Umweltzone” van kracht is, kun je er beter voor zorgen dat je de stickers koopt. En het is duidelijk zichtbaar, rechtsonder aan de binnenkant van de voorruit, waar het vast zit.

Een van de manieren om een sticker te verkrijgen in Duitsland, is deze online aan te schaffen via Duitsemilieusticker.nl

Last minute
Stickers kunnen ook “last minute” bij tankstations worden gekocht. Het station moet behoren tot een organisatie zoals TÜV (Technischer Überwachungsverein). Tankstations met garages kunnen ook stickers leveren, maar het is vaak moeilijker om problematische plekken te vinden. Benzinestations bepalen ook hun eigen prijzen, waardoor je een stuk duurder uit kunt komen. Als je van tevoren weet dat je naar een Duitse stad gaat, heb je dus ook de mogelijkheid om online stickers te bestellen. Het loont de moeite om op internet tijdig een sticker te bestellen.