TV-Moment: ‘Van Oekels Discohoek Kerst’ (1974)

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten, maar ook dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘Van Oekels Discohoek Kerst’.

Sjef van Oekel was een fictief figuur gespeeld door Dolf Brouwers in de televisieseries van Wim T. Schippers. Het personage speelde in 1972 voor het eerst bijrolletjes in de televisieseries van Barend Servet. Later werd Van Oekel al gauw erg populair dankzij zijn catchphrases “reeds”, “pardon reeds”, “dat ben ik dus” en “ik word niet goed”. Onder studenten bereikte Sjef van Oekel een legendarische status door zijn herhaalde uitroep “Ik ben ook maar een gewone boerenlul”. Van Oekel had ook enkele hits op zijn naam staan, waaronder “Vette Jus” uit 1973 en in 1979 “Nooit Meer Terug Naar Die Rotschool” met Herman Brood.

In het seizoen 1974-’75 zijn eigen absurde televisieprogramma Van Oekel’s Discohoek, bedacht, geschreven, samengesteld en geregisseerd door Wim van der Linden, Wim T. Schippers en Ellen Jens. Daarin ontving hij Nederlandse en buitenlandse popartiesten die, overduidelijk playbackend, optraden.  

Nadat Van Oekel tijdens de uitzending op de dag na kerst niet goed werd en in de fietstas van zijn sidekick de boekhouder ir. Evert van der Pik (Jaap Bar) had overgegeven, begon Henk van der Meyden een actie tegen het programma, mede omdat die dag op het andere net de EO uitzond met geestelijke liederen en miljoenen mensen hierdoor tot van Oekel waren veroordeeld omdat er nog maar 2 netten waren. De lezers van het tijdschrift Muziek Expres verkozen Sjef van Oekel echter tot “Populairste televisiepersoonlijkheid van 1974.” In de jaren ´90 was Brouwers een stuk minder op televisie. Hij overleed in 1998 op 85-jarige leeftijd. 

Videofragment Van Oekels Discohoek Kerst:

 

1 Trackback / Pingback

  1. TV-momenten uit de Nederlandse omroepgeschiedenis

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*