Terugblik op de zwarte Piet-discussie met Dieuwertje Blok

Hoe kijken we terug op Sinterklaas 2014? De Pietendiscussie heeft het feest overheerst, en vooral de introductie van gekleurde pieten en blanke mannen met roetvegen in het Sinterklaasjournaal zorgde voor veel ophef. Presentatrice Dieuwertje Blok ontving zelfs dreigbrieven en moest beveiligd worden. 

EenVandaag blikt terug met Aje Boschhuizen, eindredacteur en schrijver van het Sinterklaasjournaal, Dieuwertje Blok, Erik van Muiswinkel en Peter Faber, die met zijn ‘Opa Piet’ ons Sinterklaasverhaal een historische draai gaf. En niet tot ieders tevredenheid. Zelfs Quincy Gario was niet te spreken over de verhaallijn in het Sinterklaasjournaal en noemde het een ‘dieptepunt’ van hoe we in Nederland met elkaar omgaan. ‘Dat een zwart geschminkte man vervolgens een soort hulpsint wordt, vind ik walgelijk’. Hoe kijken de makers van het Sinterklaasjournaal terug op dit bezoek van de Goedheiligman en de Pieten?

Moedigste Mens: SGP-raadslid Lilian janse
2014 was een jaar vol rampen, conflicten en oorlogen: de ramp met MH17, de ebola-epidemie in West-Afrika en oorlogen in Gaza en Syrië. In tijden van angst is moed nodig. Daarom gaat EenVandaag vanaf maandag op zoek naar de Moedigste Mens van 2014. Wie toonde in deze angstige tijden moed? Wie durfde taboes te doorbreken? Wie vormde door het overwinnen van angst een inspirerend voorbeeld? Op Oudjaarsavond kiest het EenVandaag Opiniepanel de meest Moedigste Mens 2014.

Vandaag een portret van Lilian Janse, raadslid voor de SGP in Vlissingen. Zij is de eerste vrouw die zich –tegen de partijbeginselen in- verkiesbaar stelde voor de SGP en gekozen werd. Schrijfster Franca Treur, zelf afkomstig uit een streng christelijk Zeeuws milieu nomineert Janse als Moedigste Mens.

EenVandaag, uitzending maandag 22 december om 18.15 bij AVROTROS op NPO 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*