TV-Moment: Open het dorp

Spreekbuis.nl brengt de hoogtepunten en dieptepunten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis onder de aandacht. Dit maal: ‘Open het dorp’
 

Over minder dan twee weken start de grootschalige inzamelingsactie Serious Request op radio en tv. Alweer 52 jaar geleden werd de eerste grote inzamelingsactie op televisie gehouden. 

Het AVRO-programma ‘Open het Dorp’ had als doelstelling om geld in te zamelen voor een woongemeenschapwijk en zorginstelling voor gehandicapten. Deze woongemeenschapwijk en zorginstelling werd later dan ook gesticht, te weten Het Dorp te Arnhem.

Het tv-programma duurde in totaal drieëntwintig uur en werd tegelijkertijd eveneens op de radio uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Mies Bouwman. De televisieregie was in handen van Theo Ordeman.

Tijdens de uitzending traden zo’n vierhonderd artiesten op, onder wie Toon Hermans, Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer en Wim Kan In totaal brachten de Nederlandse televisiekijkers 12.192.000 gulden (€5.532.480) bijeen. Dit was toen een imens bedrag. Het meeste geld werd echter in 2004 voor Tsunami Azië actie opgehaald: €208 miljoen

Initiatiefnemer was de medicus Arie Klapwijk. Hij was waarnemend directeur van Het Dorp en tevens voorzitter van de Stichting Het Dorp, die enkele jaren later werd gesticht.

De dag na de uitzending overleed prinses Wilhelmina. Men was algemeen van mening dat het voor het programma een groot geluk was dat de prinses niet een dag eerder overleed, en zelfs dat men haar overlijden geheim had moeten houden als dat toch was gebeurd.

Zie  video: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Beeld en Geluid, Wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*