TV-decorcollege in Beeld en Geluid

Door een toevallige ontmoeting werd een Larense beeldhouwer en schilder dé decorontwerper van de Nederlandse televisie. In dit college vertelt mediahistoricus Liselotte Doeswijk het verhaal van Peter Zwart, de eerste televisie-decorontwerper, en hoofd van de NTS afdeling Ontwerp. Hij ontwierp, bouwde en schilderde decors in Studio Irene in Bussum.

Wat deed Zwart voor hij bij de televisie kwam en wat maakte hem de perfecte man voor dit nieuwe medium? Hoe zorgde hij ervoor dat er in het kleine studiootje tropische bossen, complete dorpen en circussen verrezen voor de wekelijkse eenakters? En hoe bevocht hij een plaats voor zijn decorontwerpers en grafisch ontwerpers in de complexe politiek van het omroeplandschap? Doeswijk gebruikt videofragmenten, foto’s en rekwisieten om haar verhaal te illustreren.

Liselotte Doeswijk werkt aan een boek over de geschiedenis van de NTS/NOS afdeling Decorontwerp. In 2011 schreef zij samen met Roy van Vilsteren Vorm van vermaak, een overzichtsboek over 50 jaar televisievormgeving. Sindsdien publiceert zij over dit onderwerp op www.vormvanvermaak.nl. Het college over Peter Zwart zal gaan over de decorontwerp-periode tot ca. 1962.

Na afloop krijg je een korte, gratis rondleiding door het decor van de Top 2000 en het televisieprogramma Top 2000 à Go-Go. Een decor dat oorspronkelijk werd gebouwd voor het NPS programma Zaal Hollandia.

Zondag 3 december 11.00 – 12.30 uur | Tickets: €7,50 (Museumkaart: gratis)
Tickets bestellen kan hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*