TrosKompas Oeuvre Award 2022 naar Lee Towers

De TrosKompas Oeuvre Award 2022 is voor Lee Towers! De zanger nam de prijs vanavond in ontvangst op het podium van het Muziekfeest van het Jaar. Towers kreeg de Award uit handen van Anita Meyer. Het Muziekfeest van het Jaar vindt dit weekend voor de vierde keer plaats in Ziggo Dome Amsterdam. 

“Lee Towers is altijd de man van de straat gebleven. De gewone man die het lukte een American Dream te leven”, aldus de juryleden van de TrosKompas Oeuvre Award Paul Siteur van NPO Sterren NL en Edger Hamer, hoofdredacteur van TrosKompas. “Hij is de bankwerker bij scheepswerf Boele die het schopte tot zanger en showman pur sang. Met zijn Gala of the Year concerten, die tussen 1984 en 2000 plaatsvonden, zette hij de standaard voor Las Vegas-achtige shows in ons polderlandje. Lee was een pionier en ook de allereerste Nederlandse artiest die in 1984 met een digitale geluidsdrager, de CD op de Nederlandse markt kwam. Hij verbond sponsoren aan zijn shows en zette daarmee een nieuw businessmodel in de markt dat gemeengoed is geworden in de entertainmentindustrie. Na de tiende editie van de Gala-concerten en maar liefst meer dan 50 (!) optredens in Ahoy zette de Rotterdammer er een punt achter om geheel in de traditie van grootheden als Elvis Presley en Frank Sinatra in 2011 nog een keer terug te keren in zijn Ahoy met ‘One night only’. Towers dacht groot, nam enorme risico’s, maar werd daarvoor door zijn publiek terecht beloond. Naast ‘Mijn Feyenoord’ is zijn cover van klassieker ‘You’ll never walk alone’ al jarenlang het lijflied van zijn favoriete voetbalploeg Feyenoord, maar slaat het indirect ook op zijn band met het Nederlandse publiek dat hem altijd trouw is gebleven. Hij heeft inmiddels 48 albums op zijn naam staan. Wat The Voice of Rotterdam aanraakt, verandert in goud. Zelfs zijn microfoon!” 

TrosKompas Oeuvre Award
De TrosKompas Oeuvre Award wordt sinds 2010, in samenwerking met het AVROTROS-muziekplatform NPO Sterren NL, uitgereikt en is slechts weggelegd voor de allergrootste artiesten, producers, componisten en tekstdichters uit de Nederlandse muziekindustrie. Eerdere winnaars waren Peter Koelewijn, George Baker, Jan Smit, Rob de Nijs, Pierre Kartner, René Froger, Willeke Alberti en Gerard Joling. In 2020 en 2021 werden er vanwege corona geen Award uitgereikt.

Portret Lee Towers
In een bijzonder portret, te zien op donderdag 29 december op NPO 1, vertelt Lee Towers zelf over zijn indrukwekkende carriere. Zijn verhaal wordt afgewisseld met unieke beelden uit zijn eigen archief. Ook andere artiesten komen aan het woord over de zanger. Zo vertelt Anita Meyer uitgebreid over het vakmanschap en haar vriendschap met Leen. René Froger roemt zijn ondernemerschap en Hans van Amerongen, oud promotor van Ahoy, vertelt over hun samenwerking bij de Gala of the Year shows. 

Portret Lee Towers, donderdag 29 december, 17.10 uur, NPO 1 
Muziekfeest van het jaar, zaterdag 31 december, 22.05 uur, NPO 3 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*