Radio 538 bestaat 30 jaar

Radio 538 bestaat vandaag 30 jaar.

Radio 538 werd in 1992 opgericht door Lex Harding en Erik de Zwart. In 1995 richtte Lex Harding de tv-zender TMF (The Music Factory) op. Beide stations zonden vanuit hetzelfde pand uit en werkten veel samen. Erik de Zwart werd de nieuwe directeur van Radio 538. Eind 2002 vertrok Erik de Zwart naar Talpa Radio International.

Radio 538 was de opvolger van Sky Hitradio, een zusterstation van Sky Radio dat van juli tot december 1992 uitzond. Radio 538 is een initiatief van een aantal voormalige Radio 3-diskjockeys van Veronica, onder leiding van Lex Harding en Erik de Zwart. De naam verwijst naar de golflengte waarop Veronica in de jaren 70 uitzond vanaf zee (538 meter op de middengolf, ca. 557 kHz). Bij de oprichting bestond het team onder andere uit Rick van Velthuysen, Wessel van Diepen, Erik de Zwart, Michael Pilarczyk, Will Luikinga, Corné Klijn en Ruud de Wild. 538 is tegenwoordig onderdeel van Talpa Radio.

13 Comments

 1. 30 jaar kleuterradio.
  In het begin was 538 nog een echt goede zender maar sinds ze al
  die d-jays hebben die moeten lachen om hun eigen kinderachtig gedoe
  is het niets meer. Sinds Evers is het bergaf gegaan . Iedere morgen diezelfde grappen en lachzakken.
  Ook Radio 10 is met die Gerard Echtdom hard op weg om
  kinderachtige radio te worden.
  Gelukkig is er nog NPO radio 2 maar ik hoop dat ze die eikel
  de Wild snel lozen.

   • waarom denk je dat 538 gezakt is op de lijst? We zitten sinds jaren 80 met een vergrijzing en die luisteraar pruimt de hedendaagse popmuziek niet , zij stemmen steeds meer af op nostalgische zenders , die de plaatjes wel draaien uit hun tijd dat ze nog geen senior waren 538 / SKY 3 FM staat verplicht op bij veel bedrijven ,en de mensen die die ellende moeten aanhoren worden stapelgek van het popterreur wat heden ten dage uit de speakers komt En de pubers dan??? die hebben hun eigen muziek en luisteren geen radio 538 of sky q music en dergelijke. Zelf maak ik al ruim 35 jaar SCHIJVEN VOOR BEDRIJVEN en weet als geen ander wat de massa wil horen en dat is nog steeds de populaire muziek vanaf de 2 wereld oorlog dus van GLENN MILLER , jaren 50 hits BEATLE TIJDPERK JAREN, 70 ,80 ,90 , HALLANDS TALIG en in veel mindere mate de 2000 artiesten en vooral geen rap house of hardrock

 2. ik vergelijk 538 altijd met corne klijn. Bij 538 was t nog hotrockin’ & flamethrowing, tegenwoordig met een hand als turfje onder het gezicht plaatjes afkondigen. zo is het bij 538 nu ook

  • Ja, maar dat ‘hotrockin & flamethrowing’ was het met name in de jingles, maar het format was gewoon een clockformat wat eerder deed denken aan het format van Veronica op Hilversum 2 destijds dan op het format van Hitradio Veronica op Hilversum 3. Dus het was een beetje een jinglepakket wat niet echt paste bij het format. Het was niet hip and happening zoals Hitradio Veronica wel was en klonk. Het geluid, de processing, klonk als een natte krant als je het vergeleek met het vette geluid van Veronica destijds.

 3. Vroeger konden er maar beperkt aantal radiozenders zijn door gebrek aan frequenties. Door het internet is dat oneindig geworden en zal de radio het zelfde gaan worden als alle old school techniek, leuk voor hobbyisten die tijd en geld teveel hebben.

 4. Jaren geleden – ik meen in 1999 of 2000 – ben ik in één van de oude 538-villa’s op bezoek geweest om één van de DJ’s van toen te interviewen voor de schoolkrant. En grappig genoeg werkte op dat moment een familielid van deze DJ als decaan bij mij op school. Hoe klein kon de wereld zijn. Vanwege de privacy van beide personen even geen namen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*