Totempaal als eerbetoon aan Mies Bouwman onthuld

„Beeld en Geluid is volgens mij de enige locatie waar dit echt hoort. Mies Bouwman is zo’n groot icoon en dit is een prachtige verbeelding geworden”, zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van Beeld en Geluid.

Het initiatief voor het kunstwerk kwam van De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk was dan ook aanwezig bij de onthulling. Zeven kunstenaars maakte elk een kubus, waar zij hun creativiteit op los lieten.

Het idee is een knipoog naar de rubriek De Totempaal die Mies Bouwman in de jaren zestig had in haar eigen programma Mies en Scène, waarin ze kunstenaars uitnodigde om gezamenlijk een kunstwerk te maken. Kunstenaars als Jan Wolkers, André Volten en Wim T. Schippers deden destijds mee. Zeven van die kunstkubussen vormden op elkaar gestapeld een totempaal.

“Beeld en Geluid is volgens mij de enige locatie waar dit echt hoort. Mies Bouwman is zo’n groot icoon en dit is een prachtige verbeelding geworden”, zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer.

“Toen De Wereld Draait Door besloot om de remake van de totempaal te maken, dachten wij meteen: die moet hier staan.” Zeven kunstenaars kregen de opdracht om, net als in het programma ’Mies en scène ’, met een kubus aan de slag te gaan en er een eerbetoon aan Mies Bouwman van te maken. Zo vulde fotografe Robin de Puy de kubus met bewegend beeld: “Mies is natuurlijk de dame van de televisie, dus ik vond dat er iets met tv’s moest gebeuren. Vroeger als je een zender zocht, flitste er van alles voorbij. Toen ik met familie en vrienden van Mies ging praten kwamen er steeds dezelfde dingen naar voren, de relaties met haar man Leen, de liefde voor rozen, haar kleinkinderen, broekpakken. Alles komt een beetje terug in de beelden.”

Kunstenares Ans Markus schilderde portretten van Mies Bouwman, ze toonde de koningin van de televisie van verschillende kanten. “Je wordt ineens gevraagd of je Mies Bouwman wil schilderen. Maar Mies is er niet meer. Meestal schilder ik mensen die model zitten, maar nu heb ik foto’s van Mies gebruikt. Er zat er een bij waar ze een heel lief moment met haar man had, daar ziet ze er heel gelukkig uit.”

De mix van kunstenaars was volgens presentator Matthijs van Nieuwkerk precies het idee. “We hebben gekozen voor verschillende generaties en disciplines, die je terugziet. En uiteraard met de beste kunstenaars van Nederland. Iedereen kent Mies Bouwman wel, ook al heb je bij wijze van spreken geen televisie thuis. Er zijn weinig mensen in Nederland die dit gevoel oproepen, waarvan iedereen meteen zegt: ik doe mee.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*