De Top-10 Radiomomenten van 2019

De emotionele column die cabaretier Peter Heerschop voor Radio 538 uitsprak over de tram-aanslag in Utrecht is door een jury van radiopresentatoren en -dj’s verkozen tot Radiomoment van 2019. Dat is zondag bekendgemaakt in het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1.

In het onderscheiden radiomoment spreekt Heerschop zijn woede en verdriet uit over de aanslag in maart van dit jaar op een tram in Utrecht. Bij het incident vielen vier doden en zes gewonden. Volgens de jury van het radiomoment van het jaar is de column van Heerschop het meest indrukwekkende stukje radio van afgelopen jaar. 
Juryvoorzitter Ron Vergouwen:“Columns zijn er genoeg op de radio, maar ze maken niet allemaal evenveel los. Maar deze column van Heerschop doet dat wel. Veel mensen hebben met kippenvel naar de radio zitten luisteren.”
Jurylid Dennis Ruyer (Radio Veronica): “Niemand die een lach en traan zo treffend weet te verbinden als Peter Heerschop. En niemand die dat zo goed kan verwoorden.”

In een reactie op de uitverkiezing laat Peter Heerschop weten enorm vereerd te zijn: “Wat enorm liefdevol, heel mooi! Het doet me veel.” De column betekende de opmaat voor de terugkeer van Heerschop op de radio. “Radio is een prachtig medium en een prachtig podium om de week in samen te vatten.”

Het Radiomoment van 2019 werd verkozen door een jury die bestond uit dj’s en presentatoren van de populairste ochtendprogramma’s op de Nederlandse radio: Jurgen van den Berg (NPO Radio 1), Jan-Willem Roodbeen (NPO Radio 2), Sander Hoogendoorn (3FM), Margriet Vroomans (NPO Radio 4), Jeroen van Inkel (NPO Radio 5), Bas van Werven (BNR Nieuwsradio), Marieke Elsinga (Qmusic), Mark Labrand (Radio 538), Dennis Ruyer (Radio Veronica)en Jeroen Nieuwenhuize (Radio 10). Onder leiding van Ron Vergouwen, de vaste mediadeskundige van De Perstribune, legde de jury honderden fragmenten langs de kwaliteitslat. Doel was het meest indrukwekkende, grappige, opzienbarende en/of beklijvende radiofragment van het afgelopen jaar te kiezen. Uit een longlist van tien werd zondag uiteindelijk de winnaar gekozen.

In de verkiezing eindigde een fragment uit Met het oog op morgen op de tweede plaats: een interview met Mieke van der Weij als kersverse winnares van de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon. Van der Weij, presentator bij onder meer NPO Radio 1 en NPO Radio 4, is zo goed als onverstaanbaar, omdat ze juist op de dag van de uitreiking haar stem was verloren. Jurylid Bas van Werven (BNR): “Mieke wint terecht en is juist op dat moment haar altijd zo mooie stem geheel kwijt. Je vraagt je dan toch af of hier hogere machten in het spel zijn.”

Op de derde plaats eindigde de veelbesproken ruzie tussen dj Timur Perlin en luisteraar Dave. Jurylid Sander Hoogendoorn (3FM) daarover: “Prachtige pure radio vanuit de primaire reactie. Niet nadenken of scripten maar gewoon gaan!” en Jurgen van den Berg van NPO Radio 1: “Ik ben fan van Timur, maar hier slaat hij de plank mis. Hulde, dat hij later excuses heeft aangeboden. En mooi dat de luisteraar zich niet met een kluitje in het riet laat sturen. Mondige luisteraars zijn goud voor ’n uitzending. Standbeeld voor de luisteraar.”

De rest van de Top 10 van 2019 ziet er als volgt uit:

4. NPO Radio 1: Frits Spits hortend en stotend verkozen tot radioman van de afgelopen honderd jaar
De stroef verlopen uitreiking in Met het oog op morgen leidde tot opgetrokken wenkbrauwen bij de vakjury. DJ Mark Labrand van Radio 538: “Dit is toch een beetje alsof je met een vol dienblad bij de McDonald’s keihard tegen de schuifpui aan klettert! Al die legendes hebben 100 jaar lang hun best gedaan en dan krijg je zo’n ongemakkelijke bekendmaking. Had Edwin Evers nou gewoon even achter de knoppen gezet!”

5. BNR Nieuwsradio: Paul de Leeuw vs. Wybren van Haga
Jurylid Jan-Willem Roodbeen (NPO Radio 2): ‘Paul de Leeuw verwoordt wat veel luisteraars denken. Hij doet dat wel onbeschoft en met geen enkele intentie om naar het antwoord van Haga te luisteren. Haga blijft op zijn beurt zielloos een ingestudeerd verhaal afsteken. Voor mij staat dit symbool voor waar het in media en politiek aan schort: Er wordt veel gesproken en zelden geluisterd. Makkelijk scoren voor mediamakers.’

6. NPO Radio 2: Danny Vera maakt indruk met een live-versie van Rollercoaster
Jury-voorzitter Ron Vergouwen: “Dit lied ontbreekt in geen enkel lijstje en mag zeker niet ontbreken in het lijstje met de indrukwekkendste radiomomenten van het jaar.”

7. NPO Radio 1: Antisemitische beller krijgt ruimte in nachtprogramma Gaan
Jurylid Jurgen van den Berg (NPO Radio 1): “De presentator slaat hier een enorme flater, maar zo’n nachtprogramma moet voor een appel en ’n ei worden gemaakt, met onervaren mensen en een redactie van stagiairs. Dan krijg je dit soort missers. Het is dus ook kritiek op de bazen. Triest, maar waar.”

8. NPO Radio 1: vrouw fopt presentatoren Langs de Lijn En Omstreken
Jurylid Bas van Werven van BNR: “De schrik van iedere presentator.” Mark Labrand van Radio 538: “Ik weet dat ik op tijdens dit radiomoment echt tegen mijn radio zat te schreeuwen: ‘Jullie hebben de verkeerde!’ Mooie radio.”

9. NPO Radio 1 en DWDD vieren samen 100 jaar Radio
Jurylid Margriet Vroomans (NPO Radio 4): “De magie van de radio bleek zo groot dat die op tv niet was te vangen.” Jurgen van den Berg (NPO Radio 1): “Wat een monumentje had moeten worden voor die prachtige goeie ouwe radio, werd één grote chaos. Duidelijk bedacht door tv mensen achter een bureau.”

10. Radio Veronica: Giel Beelen openhartig over relatiebreuk.
Jurylid Marieke Elsinga van Qmusic: “Giel is kwetsbaar en eerlijk. Tegelijk kun je je afvragen of ’t niet wat overdreven is dit te delen met luisteraars. Als hij gaat zingen voel je vanwege plaatsvervangende schaamte de drang weg te zappen, maar toch blijf je geboeid.”

1 Comment

  1. Op 10 Giel en dat is te veel eer. Het wil maar niet lukken met zijn ochtendshow en daarom gaat hij dit soort acties doen om maar aandacht te krijgen. Of op tv bij de roast van Ali B gekke kleren aan doen. Giel heft op het verkeerde paard gewed op het verkeerde moment. Wilde geen ochtendshow meer doen. Mocht wat anders gaan doen in de avond en toen gingen de echt populaire dj’s weg bij 3FM. Coen & Sander naar 538. Eric naar Radio 1 en Rob, Gerard, Paul, Annemieke en Timur naar Radio 2. Giel dacht daar willen ze mij ook wel hebben. Dat had hij verkeerd en daar zat ie als enige ouwe lul tussen allemaal jonge nieuwe dj’s. Veronica haalde hem binnen en hij ging het zelfde kunstje doen als bij 3FM in de ochtend maar dan een slapaftreksel. De Veronica luisteraar zat/zit er niet op te wachten. De cijfers gingen eerder omlaag dan omhoog. Snel iemand anders in die ochtend van Veronica zetten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*