Thomas van Vliet: ‘De meeste nachtluisteraars zijn gewoon aan het werk’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Thomas van Vliet (NPO Radio 4). 

Elke dinsdagochtend vanaf 5 uur presenteer je op NPO Radio 4 het programma ‘Voor De Dag’. Hoe vul je verder je week in?
Mijn week is ontzettend divers, maar dat is ook waanzinnig leuk. Op maandag, woensdag en donderdag werk ik als redacteur en regisseur voor ‘De Staat van Stasse’ bij KRO-NCRV op NPO Radio 2. Heerlijk om de luisteraar de avond in te helpen in een wereld vol verwondering. Op vrijdag stuur ik de studenten van de KRO-NCRV Radioschool aan in de voorbereidingen van het programma Fris! op NPO Radio 1 (zondagochtend van 4 tot 6). Grappig genoeg presenteerde ik dat programma tot begin januari zelf en stuurde Emmely de Wilt de redactie aan. We zijn van plek gewisseld, eigenlijk!

Is klassiek volgens jou de beste muziek voor het opstaan?
Of het de beste muziek is hangt natuurlijk van de luisteraar af. Maar wat ik wel vind is dat klassiek een goede start is. Het is vaak wat ingetogener, rustiger, maar zeker niet altijd! In een tijd waar we gehaast zijn hoor ik van veel mensen van mijn leeftijd dat ze ’s ochtends NPO Radio 4 op hebben staan. Wat is er nou fijner om nog een keer te snoozen bij een pianosonate?

Sinds 2015 presenteer je in de nacht. Een lange tijd ook, stond je twee keer per week vroeg op. Is je lichaam en je sociale netwerk gewend aan jouw nachtritme?
Mijn sociale netwerk op zich wel. Hoewel niet iedereen onthoud dat ik op maandagavond om 20:00 in m’n bed lig. Laatst nog vroeg een vriend of hij bij ons thuis kon douchen rond 22:00 omdat de aannemer in z’n badkamer bezig was, “nee sorry, dan slaap ik al 2 uur”. Weet je, het is maar één keer per week op dit moment en dat is prima te doen. Lichamelijk houd ik het ook goed vol. Ben niet zo eigenwijs dat ik per sé laat wil slapen. Ik ga gewoon in ‘slaapmodus’ en het lukt wel. De dag erna nog even dutten en dan red ik het allemaal prima. In september ben ik vader geworden en dát heeft wel een grote impact gehad. Daarom ben ik ook met het programma Fris! op NPO Radio 1 gestopt. Eén nacht radio en een baby is te doen, twee nachten en een baby is teveel voor mij en m’n vrouw. Het draait om keuzes.

Nachtprogramma’s hebben vaak een vaste schare loyale luisteraars. Hoe merk jij dat als presentator?
Elke uitzending krijg ik appjes van de vaste schare. Dat is leuk en dat is fijn. Ik reageer op elke reactie die ik krijg, dat kost soms flink wat tijd. Het is van levensbelang om verbinding te hebben met je luisteraars. Ook al is het maar een klein deel dat reageert, je merkt wel als je een gevoelige snaar raakt met een muziekstuk of een verhaal dat je vertelt. Voor de luisteraar doe je het natuurlijk allemaal.

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Iedereen die ’s nachts luistert is lid van een geheime club. De club der nachtbrakers. De meeste nachtluisteraars zijn gewoon aan het werk. Wanneer je niet in de nacht werkt, besef je niet dat er ’s nachts zoveel gebeurt. Wij nachtwerkers weten dat en dat schept een soort band. Mede daardoor is nachtradio zo intiem. De teugels van de zender zijn wat gevierd, er kan veel meer.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*