Televisiejournalistiek in expositie Persmuseum

De eerste uitzending van het Simplisties Verbond met Kees van Kooten en Wim de Bie. De KRO-actualiteitenrubriek Brandpunt met berichtgeving over de felomstreden Indonesische leider Soekarno in de jaren 60. De watersnoodramp in 1953. Beelden van de aanslagen in januari dit jaar rond het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo.

Deze stukjes omroepgeschiedenis maken deel uit van een tentoonstelling over de hoogtepunten in de Nederlandse journalistiek die zaterdag 10 oktober is geopend in het Nederlands Persmuseum in Amsterdam. De expositie is samengesteld naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Persmuseum.

Gastconservatoren
Tien gastconservatoren hebben hun eigen nieuws Top 10 samengesteld, allemaal op hun eigen vakgebied. Onderdeel van de tentoonstelling is ook de manier waarop de Nederlandse televisiejournalistiek van karakter is veranderd. De beelden moeten duidelijk maken hoe de journalisten het nieuws versloegen en nu verslaan.

Volgens directeur Niels Beugeling geven de tiengastconservatoren bij elkaar een verrassend scala, omdat het gaat om de keuzes van kenners in hun eigen vakgebied. Directeur Jan Muller van het Instituut Beeld en Geluid was de samensteller van de 10 meest onvergetelijke televisiemomenten.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*