Teletekst bestaat 40 jaar

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat NOS het systeem Teletekst introduceerde. In beginne was de functie vooral ontwikkeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. De BBC startte al in 1973 al proefuitzendingen met ondertiteling. Het teletekst-syteem bleek naast nieuwsvoorzieningen voor doven ook geschikt voor andere doeleinden,en jaar later rolde de Britse omroep het systeem verder uit onder de naam Ceefax. Dit was een verbastering van het Engelse “see facts”. 

Op 1 april 1980 lanceerde de NOS het systeem Teletekst in Nederland. Het woord “teletekst” is overigens een geregistreerd handelsmerk van de NOS.
Er gingen in Nederland flink wat jaren voorbereiding aan vooraf. Al in 1977 werd het systeem tijdens een besloten bijeenkomst voorgelegd aan leden van de 2e Kamer en afvaardigingen van ministeries en bedrijven. De NOS mocht verder experimenteren en in 1978 werd voor het eerst het nieuwe systeem op de Firato aan de consument getoond. 

Bij de start in 1980 waren er slechts 700 consumenten in Nederland die op hun televisie de Teletekst konden bekijken. Het waren toen nog flink dure televisies, maar twintig jaar later was het bereik volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) gegroeid naar 93%. Ook commerciele- en regionale omroepen maken al geruime tijd gebruik van hetzelfde systeem. Vooral SBS en RTL weten de teletekst ook commercieel in te zetten. 

Tot enkele jaren geleden bleef Teletekst zeer populair. Door het gebruik van connected tv’s, set-up boxes, maar vooral het second screens zoals tablets en smartphones lijkt Teletekst haar langste tijd te hebben gehad. Diverse zenders zijn de laatste maanden ermee gestopt. Het is nog niet bekend hoelang NOS nog Teletekst wil inzetten.  

Videofragment: Teletekst in de jaren ’80 

5 Comments

  1. Ik mag hopen dat gedachten om te stoppen met teletekst een 1 april uiting is. Nooit mee stoppen, wat mij betreft. Ik sta er letterlijk mee op en ga er ’s avonds mee naar bed. Als ik al ergens aan verslaafd ben, dan is het toch echt aan teletekst. Heerlijk en accuraat medium.

  2. Voor TXT moest je een nieuwe Kleuren-TV kopen.
    Ik was eind jaren 70 in UK, en daar had je losse apparaatjes die je op elke TV, ook Z/W, kon aansluiten.
    Nooit begrepen waarom die hier niet te koop waren.

  3. Ik mag samen met Bart Römer hopen dat de NOS de 2 oude teletekst apparaten nog lang in ere houdt !
    Ook ik ben er aan verslaafd. Betrouwbaar medium en erg makkelijk ’te bedienen”.

1 Trackback / Pingback

  1. Mijn liefde voor Teletekst-nieuws - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*