Teletekst bestaat 36 jaar

Vandaag is het 36 jaar geleden dat NOS het systeem Teletekst introduceerde. In beginne was de functie vooral ontwikkeld voor het ondertitelen van televisieprogramma’s voor doven en slechthorenden. De BBC startte al in 1973 al proefuitzendingen met ondertiteling. Het teletekst-syteem bleek naast nieuwsvoorzieningen voor doven ook geschikt voor andere doeleinden,en jaar later rolde de Britse omroep het systeem verder uit onder de naam Ceefax. Dit was een verbastering van het Engelse “see facts”. 

Op 1 april 1980 lanceerde de NOS het systeem Teletekst in Nederland. Het woord “teletekst” is overigens een geregistreerd handelsmerk van de NOS.
Er gingen in Nederland overigens flink wat jaren voorbereiding aan vooraf. Al in 1977 werd het systeem tijdens een besloten bijeenkomst voorgelegd aan leden van de 2e Kamer en afvaardigingen van ministeries en bedrijven. De NOS mocht verder experimenteren en in 1978 werd voor het eerst het nieuwe systeem op de Firato aan de consument getoond. 

Bij de start in 1980 waren er slechts 700 consumenten in Nederland die op hun televisie de Teletekst konden bekijken. Het waren toen nog flink dure televisies, maar twintig jaar later was het bereik volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) gegroeid naar 93%. Ook commerciele- en regionale omroepen maken al geruime tijd gebruik van hetzelfde systeem. Vooral SBS en RTL weten de teletekst ook commercieel in te zetten. 

Tot enkele jaren geleden bleef Teletekst zeer populair. Door het gebruik van connected tv’s, set-up boxes, maar vooral het second screens zoals tablets en smartphones lijkt Teletekst haar langste tijd te hebben gehad. Diverse zenders zijn de laatste maanden ermee gestopt. Het is nog niet bekend hoelang NOS nog Teletekst wil inzetten.  

Videofragment: Teletekst in de jaren ’80 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*