Mijn liefde voor Teletekst-nieuws


Waar een verouderd nieuwsmedium goed in kan zijn.

[BLOG] In de meeste landen om ons heen is de teletekst-toepassing al enkele jaren geleden op zwart gegaan, waaronder BBC (2012), en VRT (2016). Ook de Nederlandse commerciële zenders SBS (2018) en RTL (2017) hebben al lange tijd terug de stekker uit deze ruim 40 jaar oude techniek getrokken. 

Dit te maken met het teruglopende gebruik, de meeste smart-tv’s en tv-setupboxen bieden deze techniek niet meer aan, maar soms is ook de uitzendtechniek aangepast. Tevens zijn er ook tegenwoordig veel online alternatieven voor nieuwsconsumptie.  
De huidige Teletekst-vormgeving doet nu vooral denken aan de grafische hoogstandjes van mijn thuiscomputer Commodore 64 van begin jaren ‘80. De jaarlijkse Kerstwens op teletekst is zelfs een kunstzinnige traditie geworden.

Hierbij beken ik ook maar meteen dat ik nog steeds dagelijks NOS Teletekst (pagina 101) voor nieuwsconsumptie gebruik. Niet meer op de tv, maar via de app of browser op mijn mobiel of laptop. Dit doe ik niet uit nostalgie, maar uit praktische overwegingen. De beperkingen van deze low-tech nieuwsvorm zijn namelijk ook direct een voordeel: zonder enige opsmuk krijg je het meest actuele nieuws. Foto’s, reclamebanners en video’s zijn niet mogelijk en door het maximaal aantal woorden per teletekst-pagina (+\- 80) dient de redacteur het nieuws kort en krachtig te brengen. De spartaanse vormgeving en beperkte leesruimte staat daarmee garant voor een meest effectieve wijze van nieuwsconsumptie. Binnen enkele ogenblikken is de drukke consument op de hoogte van het laatste nieuws. Opvallend dat geen enkele uitgever een soortgelijk ‘snappy-news’-alternatief biedt voor de snelle nieuwsconsumptie. In het verleden was dit Nu.nl, dat nog steeds een zeer hoogstaand nieuwsplatform is, maar wel steeds meer achtergrondinformatie en ‘long reads’ is gaan aanbieden. 

De site Mediamagazine bracht deze week het nieuws dat teletekst haar diensten gaat versoberen. De NOS heeft echter aangegeven dat het zeker niet de bedoeling is om te stoppen met de dienst Teletekst maar geeft aan dat bepaalde informatie minder goed past bij het medium. “NOS Teletekst is nog springlevend voor nieuws, sport, programma-informatie, weer en beurskoersen. En dat zal de komende jaren zeker zo blijven. Maar enkele onderdelen van Teletekst passen steeds minder goed bij het medium en de rol van de NOS. En we zien ook dat bepaalde onderdelen nauwelijks meer worden gebruikt, omdat ze online veel beter toegankelijk en actueler zijn“, aldus de NOS.

teletekstkunst:


Lees ook:

6 Comments

  1. Mooi geschreven Rochard.
    Ik kijk erg vaak Teletekst – 101. Wel gewoon op de TV. Maar het één van mijn belangrijke nieuwsbronnen.

  2. Tijdens het uitzenden van mijn ochtend programma heb rechts op het scherm altijd de app van TeleTekst staan, pagina 101. Zodat direct op het nieuws kan reageren. Het is super overzichtelijk en actueel. Ik zou het bijzonder jammer vinden als het gaat verdwijnen.

  3. Al het nieuws volg ik via Innoreader. Een soort teletekst 2.0
    De headlines van je favoriete nieuwsbronnen kan je in één oogopslag zien.
    Via Browser en app beschikbaar.
    Wat je bekeken hebt kan je ook als gelezen markeren.
    Als je eraan gewend bent wil nooit meer Teletekst. 🙂

  4. Ik ben ook een grote fan van teletekst. Juist de compactheid en geen storende elementen spreekt mij enorm aan. Ik raadpleeg ook de teletekst van de Duitse ARD (supergoed, supersnel en steeds weer nieuwe rubrieken). Zowel VRT als BBC gaven de in dit blog genoemde argumenten aan, waarbij het woordje bezuinigen niet werd gebezigd. Toch verdenk ik ze stiekem van dat laatste. Jammer, dat de NOS ook die richting op gaat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*